Srbija i Balkan

"Kosi tata, kosim ja": Kako je Srđan Đoković postao mim

Srđan Đoković postao je viralan u trenucima kada je srčano bodrio Novaka, i u pobedama i u porazima, a njegove reakcije nisu zapazili samo domaći, već i Novakovi fanovi širom sveta

Nije neobično da sportisti postanu deo pop kulture i da njihova popularnost, zbog određenog postupka, izjave ili samo izraza lica, poprimi razmere mnogo veće od očekivanih. Na drugoj strani, popularnost Srđana Đokovića društveni je fenomen koji izaziva pažnju, budući da se otac najboljeg tenisera svih vremena Novaka Đokovića retko oglašava za medije, a postao je miljenik, kako on ume da kaže, "slobodarskog sveta".

Srđan Đoković postao je viralan u trenucima kada je srčano bodrio Novaka, i u pobedama i u porazima, a njegove reakcije nisu zapazili samo domaći, već i Novakovi fanovi širom sveta. 

Kako je sve počelo? 

Vratimo se nakratko u januar 2022. kada je Srđanov sin Novak u Australiji uhapšen i danima držan u migrantskom smeštaju, nakon odluke o ukidanju vize i deportaciji, jer nije želeo da se vakciniše protiv virusa korona.

Srđan Đoković tada je prvi put održao seriju konferencija za medije na kojima je apelovao da Novaka puste iz zarobljeništva. 

Tada je postao poznat po izjavama o "slobodarskom svetu", a viralan je i snimak gde on kaže "ceo Bliski istok, naša majka Srbija, naša majka Rusija, Kina, Indija, čitava Afrika, svi smo uz našeg Noleta".

Može se reći da je Novakov otac tada postao miljenik javnosti, posebno zbog istaknutog patriotskog sentimenta i otvorene kritike globalizma i Zapada. 

"Kosi tata, kosim ja"

Samo godinu dana kasnije, Novak je dobio mogućnost da igra na Australijan openu, a njegovu rekordnu desetu titulu Srđan Đoković proslavio je sada već svima dobro poznatom srpskom narodnom pesmom "Kosi tata, kosim ja".

Srđan, naime, nije imao priliku da gleda Novakov finalni meč sa tribina jer se povukao nakon što su objavljenje fotografije i snimak na kojim se vidi kako se veseli pored navijača sa ruskim zastavama i slovom "Z", zbog čega su ga zapadni mediji oštro kritikovali.

Srđan ni tada nije krio svoju privrženost slobodarskom svetu. Ipak, nije želeo da odmaže Novaku, pa je finale pratio u hotelu, gde je snimak i nastao.

Ova pesma ubrzo je postala sastavni deo svih proslava Đokovića i ponovo je dobila na popularnosti, 50 godina nakon što ju je otpevao legenda srpske narodne muzike iz Čačka Dobrivoje Topalović.

Srđan ubrzo postaje omiljeni član porodice Đoković, uz najboljeg tenisera svih vremena, a apstrakcija mimova koje fanovi prave ide toliko daleko da nekada bude viralnija od izjava mnogih zvezda.

Tako se sa nestrpljenjem, pored olimpijskog zlata, očekivala reakcija i slavlje Srđana Đokovića.

Poznata je i epizoda kada je jedan od najglasnijih protivnika svega srpskog iz BiH Dragan Bursać, po ko zna koji put, vređao Novaka Đokovića, u čemu mu se pridružio i nekadašnji političar i secesionista Nenad Čanak, koji, na primer, priznaje i takozvano Kosovo i navodni srebrenički genocid.

Prema Čankovim tvrdnjama, Srđan ga je tada zvao i tražio "da ne uzima njegovo dete u usta", nakon čega je nekadašnji političar, koji se sada bavi aktivizmom i neretko ide na kanabe antisrpskih i antiruskih političara širom sveta, učinio i krivično delo i javno podelio broj Srđana Đokovića. 

Miljenik srpske javnosti tada je dobio široku podršku korisnika Iksa, koji su osudili Nenada Čanka.

Naravno, slavlje uz tradicionalne srpske pesme ni ove godine nije izostalo, a kako Srđan Đoković privlači veliku pažnju javnosti, mimove i video-snimke na kojima se veseli dele i zvanični profili televizija. 

Posebno je upečatljiv jedan od snimaka na kojem se Srđan od sreće penje na ogradu terase, a na videu piše: "Naš brat Srđan Đoković"

Prošlo je vreme kada su se Srbi stideli svog porekla i izvinjavali što su u nečemu bolji od ostatka sveta. Energija i emocija Srđana Đokovića je iskrena, što ljudi prepoznaju i smatraju ga za nekog svog, zbog čega se pojavljuje sve više mimova na kojima je otac najboljeg tenisera svih vremena kao oličenje srpskog duha i inata.

image