Srbija i Balkan

Epidemija kuge među ovcama i kozama hara jugoistokom Evrope, na udaru Balkan

Bolest, koja je prvi put uvezena u Grčku iz Rumunije, mogla bi da se proširi Balkanom
Epidemija kuge među ovcama i kozama hara jugoistokom Evrope, na udaru BalkanGetty © NurPhoto / Contributor

Vlade u jugoistočnoj Evropi bore se da obuzdaju epidemiju kuge ovaca i koza, koja je navodno počela prošlog meseca u Rumuniji i preti da se proširi Bugarskom i Balkanom.

Bugarske vlasti dezinfikuju vozila i zahtevaju negativne PCR testove za sve životinje koje ulaze u zemlju od ponedeljka pa nadalje, javljaju lokalni mediji. Njihove kolege u Grčkoj, gde je epidemija već izazvala pokolj, stavili su u karantin stočne farme i preventivno uništili preko 10.000 ovaca nakon što je virus – poznat kao PPR – prvi put otkriven.

"U ovom trenutku na tržištu nema nestašice", rekao je za "Politiko" Hristos Copanos, vršilac dužnosti predsednika Udruženja grčkih stočara. "Grčka ima 140 miliona koza i ovaca, ona je lider u EU i činjenica da je nekoliko desetina hiljada ubijeno ne menja stvari brzo", istakao je on.

Glavna zabrinutost ostaje snabdevanje fetom, grčkim sirom, koji se pravi od ovčijeg i kozjeg mleka. Grčka proizvodi više od 140.000 tona fete godišnje, a oko 65 odsto se izvozi, što je prošle godine zemlji donelo rekordnih 730 miliona evra.

"Industrije rade normalno i imaju zalihe 'fete'", rekao je Copanos.

PPR ubija do 70 procenata zaraženih životinja. Otkako je prvi put prijavljen u Obali Slonovače 1942. godine, periodično je desetkovao stoku širom delova Afrike i Bliskog istoka, uzrokujući godišnje gubitke do 2,1 milijardu dolara, prema Organizaciji Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu.

Međutim, PPR je u Evropsku uniju stigao tek 2018. godine, proširivši se u Bugarsku iz Turske. U to vreme, vlasti su uništile oko 2.000 grla stoke i zatvorile nekoliko sela, uspešno zaustavivši epidemiju.

Grčko ministarstvo poljoprivrede je u saopštenju navelo da je zaraza posledica živih životinja koje su donete iz Rumunije u centralni grčki region Tesalije. Poljoprivrednu oblast u septembru su pogodile oluje i poplave, koje su izazvale veliku štetu poljoprivredi i u kojima se utopilo stotine hiljada životinja.

Nakon dolaska PPR-a u Tesaliju, grčki mediji su izvestili da je identifikovano oko 37 epidemija širom Grčke, što je navelo vlasti da uvedu stroge meren kako bi suzbili širenje kuge. Kritičari su naveli da su neadekvatne zdravstvene provere omogućile zaraženim životinjama da uđu u zemlju, a državni tužilac je otvorio istragu.

image