Srbija i Balkan

Vučević sa ministrom unutrašnjih poslova Austrije: Kurti želi da protera Srbe sa Kosmeta

Premijer je sa Karnerom razgovarao o bilateralnoj saradnji i pitanjima regionalne bezbednosti
Vučević sa ministrom unutrašnjih poslova Austrije: Kurti želi da protera Srbe sa Kosmeta© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević se sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Austrije Gerhardom Karnerom i upoznao ga sa teškom situacijom na Kosovu i Metohiji istakavši da Aljbin Kurti želi da protera Srbe, saopštila je Vlada Srbije.

Vučević je ukazao da Kurti povlači poteze kojima želi da otera srpski narod sa KiM, koji trpe veliki pritisak i druge oblike maltretiranja.

Premijer je sa Karnerom razgovarao o bilateralnoj saradnji i pitanjima regionalne bezbednosti, istakavši da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti i iskazao zahvalnost na podršci koju Austrija pruža Srbiji na putu evropskih integracija.

Vučević je naveo je da je zadovoljan saradnjom dve zemlje, naglasivši da je Austrija veliki investitor i dobar ekonomski partner Srbiji.

Premijer je poručio da Srbija želi što bolju saradnju sa Austrijom u borbi protiv trgovine ljudima i narkoticima, posebno imajući u vidu to da se Evropa poslednjih godina suočava sa značajnim bezbednosnim izazovima koji su pogoršani migracijama izazvanim ratom i sukobima.

Ukazao je da su MUP Srbije i policija oduvek imali dobru saradnju sa organima za sprovođenje zakona u Austriji, kao i da Srbija sprovodi trilateralnu inicijativu sa Austrijom i Mađarskom za upravljanje granicama u borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima, terorizma i ilegalnih migracija.

Vučević je naveo da su na osnovu trilateralnog sporazuma na srpskoj granici sa Severnom Makedonijom raspoređeni policijski službenici iz Mađarske i Austrije, koji pomažu u kontroli granice.

Karner je istakao da je zadovoljan rezultatom zajedničkih aktivnosti srpske i austrijske policije na granicama Srbije i da se oseća veliki pad ilegalnih migracija.

On je naglasio da je na njega poseban utisak ostavila izuzetna saradnja pripadnika srpske granične policije sa austrijskim službenicima, što je i glavni preduslov za borbu protiv ilegalne migracije.

image