Srbija i Balkan

Mićović: Dok ima izvoza nafte iz Irana, nema nestašice

Crnog zlata ima dovoljno i nema potrebe da neko plaća više, istakao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije
Mićović: Dok ima izvoza nafte iz Irana, nema nestašiceGetty © Photo credit should read CFOTO/Future Publishing via Getty Images

Dešavanja na Bliskom istoku utiču i na cene na našem tržištu, ali dok god je moguć izvoz iz Irana, neće biti problema, izjavio je generalni sekretar "Udruženja naftnih kompanija Srbije" Tomislav Mićović.

Prema njegovim rečima, od kada traju sukobi na Bliskom istoku konstantne su najave da će cene nafte enormno porasti, ali već neko vreme cena je ispod 80 dolara po barelu, što znači da crnog zlata ima dovoljno i da nema potrebe da neko plati više.

"Nijedna zemlja koja izvozi naftu nije direktno uključena u sukob, dok god Iran nije direktno uključen i dok god je moguć izvoz nafte, neće biti problema", precizirao je Mićović.

Istakao je da su kanali transporta poremećeni, cena jeste nešto viša nego što je bila, ali je uspostavljena nova stabilnost i sve dok bude tako, cene će biti na ovom nivou.

"U cene derivata su ugrađene i državne dažbine, taj deo ide državi i razlikuje se od države do države, a onaj drugi deo je ujednačen. Severna Makedonija i BiH imaju niske dažbine ka državi, dok Grčka i Albanija imaju najviše u regionu. Svaka država ima svoju politiku", napomenuo je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Objasnio je da na cene nafte utiče mnogo parametara, odnosno da je od početka rata u Ukrajini došlo do naglog skoka cena, jer je Rusija obustavila izvoz.

"To je trajalo dok se nisu našla nova tržišta", dodao je Mićović, ali i upozorio da se sve može promeniti preko noći.

Kako je rekao, postoji nekoliko važnih indikatora - stanje rezervi u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i ekonomije Amerike i Kine, a rezervi nafte ima, i redukovana proizvodnja zadovoljava potrebe.

Mićović je pomenuo i da predstojeći američki izbori neće imati mnogo uticaja na cene goriva.

"Dolarom može da se utiče na tržište, jer se dominantno trguje njime. SAD jedino kroz promenu vrednosti dolara mogu da utiču na cenu", zaključio je Mićović.

image