Srbija i Balkan

"Veliki brat" na severu KiM: Kurti laže da postavlja kamere iz bezbednosnih razloga

Građani Severne Mitrovice ističu da se pod policijskim nadzorom pomoću kamera osećaju kao da su deo rijaliti programa
"Veliki brat" na severu KiM:  Kurti laže da postavlja kamere iz bezbednosnih razloga© FOTO TANJUG/ STR

Tzv. kosovska policija postavlja sve veći broj nadzornih kamera u opštinama na severu Kosova, a meštani Severne Mitrovice i Zubinog Potoka ne veruju da se kamere montiraju iz bezbednosnih razloga, prenosi "Kosovo onlajn".

U Severnoj Mitrovici građani često ističu da ovim kamerama može da se naruši privatnost.

"Ne treba nam to, živeli smo dobro i bez kamera. Ako im je toliko zadovoljstvo da imaju kamere, neka ih imaju, nemoj samo da usmeravaju prema sobama i intimnim prostorijama. Ne možemo mi njima ništa, ne mogu ni oni nama. Neka rade svoj posao, mi ćemo naš", kazao je jedan Mitrovčanin.

Više njih je istaklo da se pod policijskim nadzorom osećaju kao da su deo rijaliti programa.

"Osećam se kao da sam u 'Velikom bratu'. Gde god se okrenem treba da vodim računa kako se krećem i šta sam uradio, jer to može da me košta kasnije", kaže jedan mladić.

Slično priča njegova sugrađanka.

"Kao u 'Velikom bratu' se osećam. Dešavaju se neke nepredviđene ili nameštene stvari, onda te pitaju šta je i kako je bilo, a ima sto kamera tu. Ludilo i bezobrazluk", revoltirana je ona.

Jedna starija meštanka navodi da joj je svejedno jer su ljudi, kaže, ovde već prošli kroz mnogo loših stvari.

"Isto nam je sve, navikli smo. Policija i to. Meni je više svejedno kad prođem pored policije, ne plašim se više uopšte. Preživeli smo mnogo gore, pa smo na sve navikli", poručuje.

Da se kamere stavljaju iz bezbednosnih razloga sumnja i jedan meštanin Zubinog Potoka.

"Kakva bezbednost? Njihova bezbednost…To veze nema, ma nemam komentara", kaže on.

"Odlično se osećam, super, nikad bolje", ironično odgovara jedna njegova sugrađanka.

Pojedini građani otvoreno govore da se plaše.

"Sve je to teško za nas građane, evo ja se cela ježim. Šta da vam kažem? Nemaš gde da izađeš, ne smeš da izađeš, zaplašeni smo. Znate i sami. Ne smeš noć da zanoćiš, razmišljaš šta će biti, ako te neko susretne…", navela je ona.

Starija gospođa u Zubinom Potoku je poručila da je strašno to što se radi.

"Teško je ljudima, pogotovo u Kolašinu ovde. Ovde su sve Srbi. Jel' moja porodica treba da se seli odavde? Strašno šta se radi! Sva drhtim. Ne znam šta će biti, da su makar ostavili severni deo, đavo nek ih nosi. Iselili su onaj narod, meni se sestra iselila iz Plemetine. Ona bi se doselila ovde, ali ništa, sve naopako", navodi ona.

image