Srbija i Balkan

Vulin: BRIKS je šansa za Srbiju i prava alternativa EU

Potpredsednik Vlade Srbije otkrio je da BRIKS ništa ne traži od Srbije, ali da ova organizacija može mnogo da ponudi Beogradu, dok za Evropsku uniju, kako je rekao, više nije siguran šta nudi
Vulin: BRIKS je šansa za Srbiju i prava alternativa EU© R.Z./ATAImages

BRIKS je šansa za Srbiju i prava alternativa Evropskoj uniji, BRIKS ne zahteva ništa od Srbije, ali može da ponudi više nego što Srbija traži, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin u intervjuu za "RIA Novosti".

Vulin je najavio da Srbija narednih dana očekuje zvaničan poziv za samit BRIKS-a u Kazanju i da bi voleo da učestvuje na tom forumu.

"Ova organizacija ne traži ništa od Srbije, ali može da ponudi više nego što tražimo. I EU traži sve od nas, ali više nisam siguran šta nam nudi. BRIKS je naša šansa i prava alternativa. Tako da Srbija veoma pažljivo razmatra sve mogućnosti BRIKS-a i što bliže saradnje sa zemljama članicama organizacije", rekao je Vulin.

Plan za rusko predsedavanje BRIKS-om 2024. godine obuhvata preko 250 događaja u 11 regiona Rusije, koje organizuju predstavnici federalne i regionalne izvršne vlasti, javnih organizacija i poslovne zajednice.

Ključni događaj biće samit BRIKS-a, koji će se održati u Kazanju od 22. do 24. oktobra.

Rusiju nije moguće pobediti na bojnom polju

Vulin je istakao da najveći broj zemalja EU i čitav NATO žele da Rusija izgubi, i to bez obzira na žrtve, jer njih, kako kaže, mir ne interesuje. Uz to, potpredsednik Vlade Srbije dodao je da on lično želi mir, i naglasio da Rusku Federaciju nije moguće pobediti na frontu.

"Nemoguće je pobediti nuklearnu svetsku silu, i to se odnosi i na SAD, Kinu i Rusku Federaciju. Zašto onda raspirivati sukob sa najvećom nuklearnom silom na svetu da bi se ona dovela u situaciju da iskoristi nuklearno oružje?", upitao je Vulin. 

On je zaključio da je mir u Ukrajini mogao biti postignut još u proleće 2022. u Turskoj, ali da on tada nije bio potreban Zapadu, te tada i nije postignut. 

"Mir u Ukrajini je mogao biti postignut na pregovorima u Istanbulu, na samom početku SVO. Ali, to se nije dogodilo, jer odluku o miru u Ukrajini donose zemlje i političari koji nisu iz Ukrajine i koji žele da se bore sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca", izjavio je potpredsednik Vlade Srbije.

Cilj protesta je rušenje vlasti, Zapad za Vučića sprema isto što i za Miloševića

U razgovoru sa novinarom "RIA Novosti", Vulin se, takođe, nakratko dotakao aktuelne teme litijuma i nedavnih protesta koji su poslednjih nedelja tim povodom održavani širom Srbije.

"Protesti zbog litijuma nisu toliko vezani za ekologiju. Njihov cilj je rušenje vlasti. Niko ne želi da se Srbija razvija, niko na Zapadu ne želi nezavisnu i jaku Srbiju", poručio je kratko on.

On je objasnio da Zapad za predsednika Srbije Aleksandra Vučića sprema isto ono što je ranije pripremio za bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, koji je prvo bio svrgnut sa vlasti, da bi kasnije preminuo u Hagu. 

"Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je jasno ukazalo da su ovi protesti platforma za početak obojene revolucije, koja će morati da sruši vlast. Kao što znamo, svrgavanje znači ne samo promenu vlasti, već i fizičku likvidaciju nosioca vlasti. Posle svrgavanja od 5. oktobra 2000. godine, predsednik Milošević preminuo je u Hagu, nije otišao u penziju. Isto to spremaju i Aleksandru Vučiću", rekao je potpredsednik Vlade Srbije. 

Vučić je sledeća meta - u opasnosti je zbog stava o Ukrajini

S tim u vezi, Vulin je upozorio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u opasnosti, i da je on, nakon bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i slovačkog premijera Roberta Fica, sledeća meta.

"Kada se dogodio pokušaj ubistva gospodina Fica, a zatim i Trampa, rekao sam da se predsednik Vučić pripremi, jer se sa svima koji se zalažu za mirno rešenje u Ukrajini, nešto dešava, neko puca na njih", objasnio je Vulin.

Prema njegovim rečima, pretnju po život predsednika Srbije predstavljaju njegovi protivnici i međunarodni narko-klanovi, koje podržavaju strane agenture. 

"Vučić je ličnost čiji život ugrožavaju oni koji bi želeli da Srbija prestane da bude vojno neutralna, da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, prizna nezavisnost Kosova i da se odrekne Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. Takvih je dosta, ali nijedan od njih nije na istoku. Za Vučića takođe postoji pretnja od narko-klanova koje smo razotkrili, a čiji su pripadnici u bekstvu", rekao je potpredsednik Vlade Srbije. 

Takvi veliki klanovi, kako je dodao, nikada ne nastaju sami, bez podrške moćnih službi, te je pozvao da se poveća bezbednost srpskog predsednika. 

Rusija i Srbija pomažu jedna drugoj

Srbija i Rusija pomažu jedna drugoj kako bi sprečile obojene revolucije i nasilnu promene vlasti, rekao je Vulin. On je podsetio da se možda i prva obojena revolucija dogodila u Srbiji, 5. oktobra 2000. godine, kada je bila svrgnuta, kako je rekao, legitimno izabrana vlast. 

"Obojene revolucije uvek imaju isti scenario: uvek su tu neki izbori, navodno namešteni, kao što je sad slučaj sa (predsednikom Venecuele Nikolasom) Madurom. Interesantno je da se uvek posle ovakvih optužbi (da izbori nisu bili časni) uništava izborni materijal", izjavio je potpredsednik Vlade Srbije.

On je, takođe, podsetio na napade sa kojima se suočio kada je izjavio da će se Srbija zajedno sa Rusijom boriti protiv obojenih revolucija i stranog mešanja. 

"Šta može biti normalnije od toga da mi kao mala država tražimo pomoć da ostanemo nezavisni, da ovde ne dođe do nasilne promene vlasti?", prokomentarisao je Vulin.

image