Srbija i Balkan

Ministar Popović iz Moskve za RT: Srbi i Rusi su bratski narodi, nećemo uvoditi sankcije Rusiji

Srbija je zahvalna predsedniku Putinu i Rusiji na podršci po pitanju KiM, rezolucije o Srebrenici, i odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poručio je Nenad Popović, uz ocenu da su odnosi srpskog i ruskog predsednika odlični
Ministar Popović iz Moskve za RT: Srbi i Rusi su bratski narodi, nećemo uvoditi sankcije RusijiGetty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

Devedeset odsto naroda Srbije je protiv sankcija Ruskoj Federaciji, mi znamo šta znače sankcije, jer je Srbija i sama devedesetih godina bila pod sankcijama Zapada, izjavio je ministar bez portfelja Nenad Popović za rusku redakciju RT.

Srbija, kako je naglasio, nikada ne bi želela da nanese takvu štetu drugom narodu, a posebno ne bratskom ruskom narodu i Rusiji, zbog čega nikada i neće uvesti sankcije Moskvi. 

"Svojim odnosom prema Ruskoj Federaciji pokazujemo da Srbija sprovodi nezavisnu politiku. Srbija, predsednik i naša vlada doneli su odluku još 2022. godine da mi nećemo uvesti sankcije RF i ja sam ubeđen da ih Srbija nikad neće uvesti, jer to ne bi bilo prirodno za naš narod. Mi smo narod slobode, svoju slobodu smo osvojili ili sami, ili zajedno sa Rusijom. Zato ne možemo da se odlučimo na takve korake prema najbližim prijateljima. Srbija nikada neće uvesti sankcije svojoj braći. Ja to mogu slobodno da kažem", naglasio je Popović i podsetio da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije RF, uprkos "ogromnim i svakodnevnim pritiscima od strane svih zapadnih zemalja".

On je u razgovoru sa ruskim medijima napomenuo i da je Srbija veoma zahvalna Ruskoj Federaciji i predsedniku Vladimiru Putinu na podršci teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Republike Srbije po pitanju KiM, ali i na podršci po pitanju rezolucije o Srebrenici, kao i celokupnoj podršci Beogradu na svim političkim platformama u svetu.

Ocenio je da su "odnosi predsednika Vučića i predsednika Putina odlični". 

"Ja smatram da je ruski narod nama bratski narod, to je bilo tako i kroz istoriju – i tokom Prvog svetskog rata, i Drugog svetskog rata, i kada su nas bombardovali… Rusija je uvek bila uz nas! I danas, Kosovo ne bi bilo deo Srbije - a slava Bogu, ono je danas neodvojivi deo Srbije, zahvaljujući predsedniku Putinu, koji je uložio veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Mi svi u Srbiji smo veoma zahvalni Ruskoj Federaciji i predsedniku Putinu na podršci po pitanju naše teritorijalne celovitosti i Kosova", poručio je ruskoj javnosti Popović, koji se nalazi i na američkom spisku sankcija. Razlog za to je, kako sam kaže, njegov "principijelni stav prema Ruskoj Federaciji".

O Evropskoj uniji i BRIKS-u

Na pitanje RT da prokomentariše perspektivu Srbije u BRIKS-u i eventualni ulazak u EU, Popović je rekao da je on danas pesimista po pitanju pridruživanju Evropskoj uniji, iako je Srbija i dalje na tom putu. 

"Pre svega, treba reći da je naš predsednik rekao da je naš put ka EU prirodan. Srbija ide tim putem, i Srbija želi da postane član EU. Da li ćemo to uspeti ili ne – to je pitanje, jer se danas verovatno i Evropa umorila od novih pridruživanja. A, nama takođe nameću mnogo nekakvih pitanja koje ne možemo da prihvatimo. Dva ključna pitanja koja nam Evropa nameće su da se mi odreknemo naše južne pokrajine, Kosova, što mi nikada nećemo uraditi, i pritiskaju nas da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji, što mi, takođe, nećemo uraditi", objasnio je on.

Kada je reč o BRIKS-u, ŠOS-u i drugim evroazijskim organizacijama, kao i ogromnom afričkom tržištu, Srbija, kako kaže, treba i sa njima da sarađuje. 

"Trudimo se da što više razvijamo odnose i sa BRIKS-om, i sa ŠOS-om i Evroazijskom ekonomskom unijom. Da li ćemo u budućnosti postati njihov član ili ne, u nekom kraćem predstojećem periodu ili srednjoročnoj perspektivi - verovatno ne, ali kao posmatrači, ili kada je reč o razvoju saradnje sa nekim određenim državama – Srbija će to apsolutno raditi", zaključio je Popović.

Ministar je, takođe, poručio da Beograd danas ima odlične ekonomske odnose sa Kinom, Rusijom, Indijom. 

Kako je rekao, ekonomski odnosi sa Rusijom imaju "ogroman potencijal", Beograd danas ima "veoma pogodan ugovor o gasu sa Ruskom Federacijom" i "najbolju cenu gasa u Evropi".

Kada je reč o Kini, istakao je nedavno potpisani sporazum o slobodnoj trgovini koji dozvoljava da cena srpskih proizvoda na kineskom tržištu bude za 20 do 30 odsto niža od cene proizvoda sa Zapada i naglasio da je Kina danas drugi najveći trgovinski partner Srbije i jedan od ključnih investitora u srpsku ekonomiju. A ta tendencija će, kako ocenjuje, u narednim godinama nastaviti da raste. 

image