Srbija i Balkan

"Grejzon" o BIRN-u: Procurili mejlovi o krizi u medijskoj mreži iza koje su britanski obaveštajci

"Čivning" stipendija koju je aktuelnoj regionalnoj direktorki BIRN-a dodelio britanski Foren ofis "služi za promovisanje britanske meke moći u inostranstvu", piše čuveni istraživački novinar Kit Klarenberg
"Grejzon" o BIRN-u: Procurili mejlovi o krizi u medijskoj mreži iza koje su britanski obaveštajci© Photo by Christopher Furlong/Getty Images

Balkanska istraživačka mreža (BIRN), propagandni medij koji je Rojters opisao kao "uticajnu produžnicu meke moći britanske spoljne politike", u krizi je zbog sukoba zaposlenih i regionalne direktorke Milke Domanović, otkrio je sajt "Grejzon" na osnovu procurile imejl prepiske. 

U imejlovima zaposleni anonimno optužuju direktorku za niz velikih propusta, uključujući "zanemarivanje dužnosti" i "neprikladno ponašanje". Njena navodna nesposobnost i "loše rukovođenje" navodno su doveli i do toga da EU traži da im se vrati grant od 300.000 evra, pišu novinari Kit Klarenberg i Jovan Milovanović.

Između ostalog, zaposleni su se požalili da Domanović ima "autoritaran stav prema kolegama", da prebacuje krivicu na druge, da neretko bez razloga kritikuje njihov rad i da je stvorila radnu atmosferu u kojoj vlada paranoja. 

Autentičnost mejlova potvrdili su službenici BIRN-a.

Zaposleni, kako prenosi "Grejzon", nisu želeli da otkriju svoj identitet zato što su, kako navode, zbog "nedavnih iznenadnih odlazaka kolega" zabrinuti da bi im  "karijere u BIRN-u bile gotove" ukoliko bi javno istupili.

"Jedanaest zaposlenih iz Balkanske Regionalne Istraživačke Mreže pokrenuće sudski postupak protiv regionalne direktorke organizacije Milke Domanović, optužujući je za mobing, zastrašivanja i nepravedna otpuštanja radnika. Ovaj potez usledio je nakon meseci eskalacije unutrašnjeg sukoba i neuspeha da se ova pitanja reše internim mehanizmima", preneo je portal "Analitika" u junu.

Čemu i kome služi BIRN?

BIRN-ov spisak donatora je kolaž ogranaka i delova obaveštajnih službi i regionalnih zapadnih ambasada, piše "Grejzon". Kako dodaju, dokumenti koji su procurili pokazuju da se britansko učešće širi dalje od pukog finansiranja medija, pri čemu njihove strane obaveštajne službe idu toliko daleko da obučavaju zaposlene, te čak usmeravaju njihove aktivnosti kroz takozvani "Britiš kaunsil".

Britanski diplomata i istoričar Harold Bili opisao je "Britiš kaunsil" kao jednu od londonskih glavnih propagandnih službi u inostranstvu, pored Bi-Bi-Sija.

Interni dokument koji je procurio otkriva da je "Britiš kaunsil" preuzeo kontrolu nad BIRN-om u okviru projekta Forin ofisa, koji je navodno imao za cilj "podršku većoj nezavisnosti medija na Zapadnom Balkanu".

"Britiš kaunsil" je nedavno planirao stvaranje "najsavremenijeg alata za izveštavanje angažovanih građana" koji bi omogućio BIRN-u i drugim medijskim kućama na Balkanu koje prikriveno podržavaju Britanci "da redovno primaju i reaguju na curenja informacija" i savete lokalnog stanovništva, "ukazujući na najhitnija pitanja u lokalnim zajednicama".

Sama Milka Domanović na profilu na Linktinu otkriva da je od 2019. do 2022. bila zadužena za "istraživanje i dizajn" programa za angažovane građane. 

Kako piše "Grejzon", britanski obaveštajci su, drugim rečima, uz pomoć Domanović želeli da stvore "pronatovsku kopiju Vikiliksa".

Kako je Domanović zaradila imunitet?

Čini se da nikakva akcija nije preduzeta kako bi se ispitale optužbe, piše "Grejzon" dodajući da to ne čudi, imajući u vidu da je Domanović stipendistkinja britanske vlade.

"Čivning" stipendija koju je Milki Domanović svojevremeno dodelio britanski Foren ofis "služi za promovisanje britanske meke moći u inostranstvu", a dobitnici stipendije nakon školovanja na prestižnim britanskim fakultetima neretko preuzimaju visoke funkcije u svojim državama.

Na zvaničnom sajtu BIRN-a, navodi se da je Domanović u okviru stipendije završila master studije na Goldsmit Univerzitetu u Londonu. Tamo, međutim nije studirala novinarstvo, već "marketing i tehnologiju". To iskustvo joj je, kako se navodi, "pomoglo da unapredi svoje istraživačke i analitičke veštine, kao i da otkrije nove potencijale za uspešan rad u medijima". 

"Grejzon" je podsetio na još jednu zanimljivost u vezi sa britanskom uticajem u zemljama bivše Jugoslavije: na osnovu procurilih dokumenata iz 2018. otkriven je plan Britanaca da kroz "Čivning" stipendiju povećaju broj novinarki na Zapadnom Balkanu koje će se baviti temama "odbrane i diplomatije". One bi u svojoj karijeri navodno trebalo da služe kao "probritanske" influenserke u regionu. 

"Program će podrazumevati aktivnosti na univerzitetima kako bi se žene podstakle da razmotre karijeru u novinarstvu. Velika Britanija bi takođe mogla da lobira kod lokalnih medija da sačuvaju procenat pozicija na početnim nivoima za žene. To će dovesti u pitanje rodne stereotipe i otvoriti pristup oblastima kojima su se ranije uglavnom bavili muškarci. Takođe će kod učesnica poboljšati percepciju Velike Britanije", navodi se u dokumentu.

Zbog svega toga, zaključuje "Grejzon", nije iznenađujuće da je Domanović po isteku stipendije brzo postavljena na čelo BIRN-a. Čini se da su privilegije koje su joj lično bile pružene – i značaj njene misije u režiji Britanije – pretočile u skoro potpuni imunitet od bilo kakvih posledica za prestupe za koje zaposleni kažu da su ugrozili celu organizaciju.

Umesto da preispita rukovodstvo, BIRN je poručio će otkriti uzbunjivače i najavio odmazdu. 

image