Srbija i Balkan

"Nezavisni" novinari sa KiM: Rusija, a ne Kurti, kriva za loše multietničke odnose na "Kosovu"

Istraživački novinari uveravaju da bi, da nije ruskog uticaja, stanovništvo Kosmeta, čak i pod nasilničkim režimom Aljbina Kurtija živelo harmonično
"Nezavisni" novinari sa KiM: Rusija, a ne Kurti, kriva za loše multietničke odnose na "Kosovu"© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Ako ste mislili da je glavna pretnja za multinetničke odnose na Kosovu i Metohiji režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kutrija koji hapsi, progoni, zlostavlja Srbe, upada im u kuće i manastire, i oduzima imovinu – grdno ste se prevarili. Ekskluzivni vlasnici prava na istinu, okupljeni u Balkansku istraživačku mrežu, "nezavisni" novinari BIRN-a "Kosovo", tu su da nas prosvetle i otkriju da je za sve kriva - Rusija.

Oni tvrde da glavni izvori dezinformacija na "Kosovu" potiče iz Moskve, ali i Kine, a cilj im je da spreče "Kosovo" da napreduje na putu ka evrointegracijama i  da Evropsku uniju i NATO u narodu predstave kao "nešto loše".

Pomalo poetski naslovljen izveštaj, "U vrtlogu laži", kažu oni, nesumnjivo je pokazao da strani uticaji pokušavaju da podstiču mržnju i ugroze saradnju među zajednicama na "Kosovu".

"Našli smo veoma ozbiljne probleme kao što je podsticanje mržnje i ugrožavanje multietničkih odnosa. Ti materijali koji su objavljivani imaju za cilj da izazovu tenzije, proteste, nasilje između dve najveće zajednice na Kosovu između Srba i Albanaca. Stvaranje ovh materijala je opasno jer ima za cilj da podstakne rat i sukob između zajednica", uverava  jedan od autora izveštaja Krešnik Gaši.

"Rata i sukoba" na Kosmetu, dakle ne bi bilo da nije Rusa i Kineza. Aljbin Kurti je, izgleda, borac za istinu, ravnopravnost i jednakost i veliki pacifista. Blago Srbima! To što njegovi specijalci gotovo svakodnevno maltretiraju srpski živalj na severu Kosmeta, verovatno se dešava jer su i oni, jadni, žrtve ruskog malignog uticaja.

Na sreću, izveštaj BIRN-a "Kosovo" tu je da nam otvori oči i ukaže da je napredovanjem "ruske invazije na Ukrajinu", Kosmet sve više postajao "meta ruskih, kineskih i drugih kampanja dezinformacija, koje su bile usmere na čitav Zapadni Balkan".

"Ruski uticaj ima za cilj da nanese štetu Kosovu i pronašli smo višestruke narative koji su se širili u našoj zemlji. Glavni narativ je taj protiv NATO-a zbog toga što smo utvrdili da postoji tendencija da se NATO kriminalizuje na Kosovu i da se prepozna kao nešto što nije dobro za našu zemlju. Drugi narativ koji je identifikovan i predstavlja problem je onaj protiv evropskih integracija i nastojanje da se Evropska unija konkretizuje kao nešto loše za Kosovo", piše u izveštaju.

Jer, izgleda, jedino logično objašnjenje za to što je narod na Kosmetu shvatio kakve opasnosti vrebaju na dvoličnom Zapadu - za ove "istraživače", jeste da je sve to samo ruska podmetačina. Ako vam ovo zvuči kao da "novinari" potcenjuju građane takozvanog "Kosova" – to nikako ne može biti istina. Oni samo brinu za ljude i žele da ih nauče da prihvate istinu- ali samo istinu konstruisanu na Zapadu.

"Ruski uticaj ima za cilj da kriminalizuje i ima za cilj da podstiče rat unutar Kosova i to smo identifikovali porukama koje su stigle na Kosovo u kojima se NATO krivi kao mehanizam koji podržava samo Albance i ima za cilj da pomogne samo Albancima", naveo je Gaši.

Ponovo, je, dakle, na svetlost dana izašla istina o tim nezahvalnim Srbima – onima koje sve vreme predano štiti KFOR. Isti onaj KFOR koji čuva leđa kosovskim policajcima koji prave haos ispred srpskih opština i čiji su vojnici u svakom trenutku spremni da nasrnu na goloruke Srbe, ili im, kao što se desilo u Banjskoj, zatvore mogući izlaz ka Centralnoj Srbiji, "da slučajno neko ne bi mogao da pronađe spas i da svi ostali mogu da budu pobijeni".

Gaši dalje saopštava da nam istraživanje pokazuje i veliki uticaj dezinformacija i propagande kad su međuetnički odnosi u pitanju, posebno između Srba i Albaca.

Jer, Srbi verovatno s blagonaklonošću treba da gledaju one koji im otimaju zemlju ili pucaju na decu.

"Važan elemenat koji smo identifikovali je narativ koji ima za cilj da pokaže da je cilj NATO-a da na Kosovu izgradi vojsku koja će ratovati protiv Srba, da Alijansa pruža podršku Bezbednosnim snagama Kosova , što je prevedeno kao pokušaj da se podrži rat Albanaca protiv Srba u tom pravcu", otkrivaju nam istraživači.

Poznato je, naime, da stvaranje vojske koja je u suprotnosti sa svim međunarodnim dogovorima i naoružavanje do zuba režima koji je već nasilnički – stanovništvo treba da dovede u stanje mira i nirvane. Tako da jedini razlog zbog koga se Srbi boje Kurtijeve militarizacije Kosmeta – mogu biti samo ruske dezinformacije.

Izvršna direktorka BIRN-a Jeta Džara rekla je da je ovo prvi izveštaj ovakve vrste ikada urađen na Kosovu i da su njemu predstavljeni različiti oblici i vrste dezinformacija, propagande i narativa.

"Takođe dezinformacije često dolaze sa lošom namerom, i imaju cilj da promene smer Kosova ka evroatlantskim integracijama i povećaju pritisak unutar zajednica i različitih grupa. Izveštaj je prvi ove vrste i tačno identifikuje koje su to socijalne mreže i ljudi koji dele lažne vesti i dezinformacije", rekla je ona.

Džara je, međutim, preskočila da je ovo i jedini izveštaj o kome se piše o životu Srba na Kosmetu. Iako su nas istraživači "kosovskog" BIRN-a velikodušno su nas, dakle, upozorili na opasnosti od Rusije i ruskog uticaja, ali na njihovom portalu ništa nismo mogli da saznamo o napadima na Srbe, preoravanjima i izmeštanjima njihovih groblja, premlaćivanjima na nacionalnoj osnovi i pokušajima da se, prisvajajući sve što je srpsko, uz genocid koji se decenijama sprovodi na Kosovu, počini još i kulturni genocid.

Birn "Kosovo", inače je, uz Birn Srbija, deo Balkanske istraživačke mreže. Ova organizacija koja se bavi istraživačkim novinarstvom živi na račun donacija koje najvećim delom stižu sa Zapada, koji se, u izveštaju prištinskih istraživača tako strastveno štiti od Rusije. Njihovi finansijeri su organizacije poput Evropske komisije, NED-a, USAID-a i Soroševe Fondacije za otvoreno društvo.

image