Srbija i Balkan

Direktor Helikopterskog servisa Srpske: Da nisu došla braća iz Srbije, ovde bi sve gorelo

Nešto pre dvanaest časova izbio je novi požar na području Bileće, u rejonu Bukove Glave
Direktor Helikopterskog servisa Srpske: Da nisu došla braća iz Srbije, ovde bi sve gorelo© TANJUG/ AP Photo/Armin Durgut

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je da su tri helikoptera danas na području Tjentišta izbacila oko 200 tona vode i da su požarišta na području Nacionalnog parka "Sutjeska" skoro ugašena i da se u poslepodnevnim časovima prebacuju na požarišta u Bileći i Gacku.

"Ne da smo lokalizovali požar, već smo ga u dobroj meri ugasili", rekao je Kusturić, dodajući da je teren u Bileći i Gacku lakši za gašenje.

On je naveo da je situacija juče bila jako teška.

"Leteli smo u uslovima u kojima je vetar dostizao brzinu od 80 kilometara na čas, a temperatura 38 stepeni. Otkad letim, od 1993. godine, juče je za mene bio najteži dan u letačkoj karijeri", istakao je Kusturić.

On je podsetio da je odmah po izbijanju požara na Tjentištu zatražio dolazak helikoptera iz Srbije, jer je znao da će situacija eskalirati, ali da su opstrukcije pojedinih iz FBiH sprečavale dolazak tri dana.

"Da nisu došla braća iz Srbije, ovde bi sve gorelo", istakao je Kusturić, zahvalivši kolegama i rukovodstvu Srbije na pomoći.

Pilot Helikopterske jedinice MUP-a Srbije Jovica Mihailović rekao je da je juče bio jedan od najizazovnijih dana u  karijeri i da im vremenski uslovi nisu išli u prilog.

On je rekao da je potrebna i kooridnacija sa snagama na zemlji kako bi se ugasila žarišta koja iz helikoptera ne mogu biti u potpunosti ugašena.

Nešto pre dvanaest časova izbio je novi požar na području Bileće, u rejonu Bukove Glave. Gore i bandere niskonaponske mreže za naselja severozapadno od Bileće.

Vatra se širi velikom brzinom zbog visoke temperature i vetra. Na terenu su ekipe vatrogasaca koje prate kretanje vatre na izuzetno teškom teren. 

Iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Bileća rečeno je za RTRS da je prilikom gašenja vatre došlo do trovanja vatrogasca koji je zbrinut u Domu zdravlja Bileća.

Povređeni vatrogasac nije životno ugrožen, ali će iz preventivnih razloga biti prebačen u trebinjsku bolnicu.

image