Srbija i Balkan

Gore i Republika Srpska i Federacija: Ima li odgovornih što se ranije nije krenulo s gašenjem?

Jedini požar koji je u potpunosti stavljen je pod kontrolu je onaj koji je juče u poslepodnevnim časovima izbio u modričkom naselju Modriča pet, usled kojeg se zapalila i Gudronska jama u kojoj je nusprodukt Rafinerije ulja Modriča
Gore i Republika Srpska i Federacija: Ima li odgovornih što se ranije nije krenulo s gašenjem?© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Novi požar izbio je na teškom terenu dva do tri kilometra od Tjentišta sa desne strane magistralnog puta Foča-Gacko, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite područno odeljenje Sokolac. Susedna Bileća još uvek se bori sa vatrenom stihijom, pa su bilećki vatrogasci proveli su noć na požarištu.

"Stanje na požarištima kod Bileće i nije baš dobro", izjavio je za radio Republike Srpske komandir bilećkih vatrogasaca Milan Šulović.

Stambeni objekti sinoć su odbranjeni i više nisu ugroženi. I danas se očekuje dejstvo helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske, kao i pomoć Oružanih snaga.

Šulović je rekao da su u požarima u Bileći juče povređena tri vatrogasca. Požarna linija na tom području bila je duga do šest kilometara.

Na Tjentištu, u gašenju požara učestvuje više od 30 ljudi, vatrogasci iz Foče i Ilidže, pripadnici Spasilačke službe Folf, Civilne zaštite i radnici Nacionalog parka "Sutjeska", a očekuje se ponovno dejstvo tri helikoptera.

"Požari na Tjentištu su pod kontrolom, nema otvorenog požara već samo tinja ponegde lišće", izjavio je za Radio Republike Srpske Zoran Čančar, direktor Nacionalnog parka "Sutjeska".

Jedini požar koji je u potpunosti stavljen je pod kontrolu je onaj koji je juče u poslepodnevnim časovima izbio u modričkom naselju Modriča pet, usled kojeg se zapalila i Gudronska jama u kojoj je nusprodukt Rafinerije ulja Modriča.

U gašenju požara učestvovali su vatrogasci Rafinerije iz Modriče i Broda, kao i pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Modriče, Šamca, Odžaka i Doboja. I u naredna 72 časa biće na terenu da bi mogli reagovati u slučaju da se požar ponovo aktivira.

Borba sa vatrenom stihijom koja je u modričkom naselju zahvatila i Gudronsku jamu, trajala je celu noć. Zbog nepristupačnosti terena, velike količine dima i neprijatnog mirisa zbog isparavanja gudrona, gašenje požara bio je zahtevan zadatak i za iskusne vatrogasce. Njih 26 sa devet vozila borilo se sa vatrenom stihijom.

Iako su vatrogasci uspeli da lokalizuju požar i dalje tinja nisko rastinje. Zato će na terenu i u naredna tri dana biti dežurne ekipe.

I u Federaciji BiH ima aktivnih požara, zato Helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od jutros ponovno deluju na požarištu na lokalitetu Ponijeri kod Kaknja i u Parku prirode "Tajan" prema teritoriji Zavidovića, kazao je Feni direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

Šumski požar koji se sinoć pojavio u rejonu Vrtaljice na području Opštine Konjic stavljen je pod kontrolu, potvrđeno je iz Protivpožarne jedinice Šumarstva "Prenj" za "Kliks".

Ko je odgovoran?

Zajedničko za požare u šumskim i na nepristupačnim područjima je da se ponavljaju, a vatrene stihije nemaju ni nacionalnost, ni veru ni boju, prete svima, bez obzira na prethodno navedene različitosti.

Zbog čega onda odmah nije odobreno da srpski helikopteri dođu u BiH i otpočnu gašenje požara? Sarajevski političari pokušali su, po ko zna koji put, da dolazak srpskih helikoptera predstave kao nešto negativno, iako su svesni da BiH nema kapacitete za gašenje požara kao Srbija i da će srpski helikopteri priskočiti u pomoć svugde gde bude traženo. 

Premijer Republike Srpske juče je naglasio da je Srpska spremna da pomogne u gašenju požara u Federaciji BiH čim ugasi one na svojoj teritoriji i dodao je da će biti podnete prijave protiv svih koji su svojim nečinjenjem onemogućili i opstruirali gašenje požara u Nacionalnom parku "Sutjeska" na vreme.

Samo dan pre dolaska srpskih helikoptera, kada je požar u NP "Sutjeska" počeo da se širi nekontrolisano zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac zatražio je od bošnjačkih ministara u Savetu ministara da hitno i bez odgađanja postupe u skladu sa nadležnostima i u najkraćem roku odobre angažman helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji će pomoći u gašenju požara u Nacionalnom parku "Sutjeska".

"Helez, Konaković i Forto pod hitno treba da prestanu sa političkim manipulacijama i populizmom, jer sada zaista nije vreme za to", naglasio je Košarac, ubrzo nakon toga odobren je dolazak srpskih helikoptera koji su 10 puta većeg kapaciteta od od onih koje imaju Oružane snage BiH.

Da li će iko odgovarati što je dolazak srpskih helikoptera odlagan do "zadnjeg trenutka", i ko će biti odgovoran za veliku štetu nanetu ekosistemu, posebno u zaštićenim područjima?

image