Srbija i Balkan

Vladika Sergije protiv mini HE: Borba za vrela Une je borba da Srba bude tamo gde ih je oduvek bilo

"Nekome je palo na pamet da na Uni gradi ono što se graditi ne može, ne sme i ne treba", rekao je episkop bihaćko-petrovački
Vladika Sergije protiv mini HE: Borba za vrela Une je borba da Srba bude tamo gde ih je oduvek biloGetty © Dragoncello

Episkop bihaćko-petrovački Sergije pozvao je one koji odlučuju u Hrvatskoj i BiH da dignu glas protiv gradnje mini-hidroelektrane na izvoru reke Une i stanu na put bezumlju koje unosi nemir. Vladika Sergije je naveo da je poslednjih sedmica aktuelizovano pitanje zaštite vrela Une, jedne od najlepših reka sveta, koja je, kako kaže, napojila svojom vodom, ali i lepotom, brojne generacije predaka.

"Nekome je palo na pamet da na Uni gradi ono što se graditi ne može, ne sme i ne treba", rekao je episkop Sergije.

On je istakao da svet postaje sve okrutniji, a ono što je Gospod nesebično darovao, na blagosloveno korišćenje, ljudska pohlepa pokušava da ugrozi, obeščasti i učini sasvim suprotnim od onoga što po svojoj prirodi jeste.

"Priroda je naše zemaljsko stanište, koje smo dužni sačuvati za buduća pokoljenja, za one što će tek doći, a ono što smo dobili, ne svojom zaslugom, treba da sačuvano predamo našim naslednicima", naveo je vladika Sergije.

Podsetio je da se vrelo Une nalazi svega nekoliko kilometara od manastira Rmanj, te je stoga, kaže, dužan da upozori, upozna i skrene pažnju svima koji o nečemu odlučuju, kako u Hrvatskoj tako i u BiH, da "dignu svoj glas i pokušaju stati na put bezumlju koje unosi nemir".

Vladika je podsetio i da je pre nepune tri decenije srpski narod proteran sa obe strane gornjeg toka Une, a da sad pokušavaju zaplašiti i poniziti, tako da je borba za očuvanje vrela Une istovremeno i borba da Srba bude tamo gde ih je oduvek i bilo.

"Zato je važno da glasno, jasno i bez straha zaštitimo reku koja je našim precima i nama, bila i ostala, simbol lepote, slobode i Božje ljubavi", poručio je vladika bihaćko-petrovački Sergije, prenosi Srna.

image