Srbija i Balkan

Vladika Sergije: Rezolucija o Srebrenici manipulacija, pokušaj da se jedan narod proglasi genocidnim

Istorija treba da nas uči, da nas popravlja, a ne da nas ponovo sukobljava, poručio je vladika bihaćko-petrovački
Vladika Sergije: Rezolucija o Srebrenici manipulacija, pokušaj da se jedan narod proglasi genocidnimwww.globallookpress.com © Matthias Schrader/dpa

Vladika bihaćko-petrovački Sergije Karanović izjavio je da nije slučajno što se na sto UN baš sada vraća rezolucija o Srebrenici i dodao da umesto da se skoro tri decenije nakon završetka rata razgovara kako dodatno unaprediti međunacionalne odnose, neki nedobronamerni ljudi, koji su po pravilu odnekud sa strane, pozleđuju stare rane i strahom okivaju narode u Bosni i Hercegovini (BiH).

On je u intervjuu za današnje "Novosti" rekao da je sada važno sačuvati nacionalni i međunacionalni mir, ne nasedati na bilo kakve provokacije, ali braniti istinu ma kakva ona bila.

"To je naš zadatak, imperativ našeg delovanja u višenacionalnoj državi kakva je BiH. Istorija treba da nas uči, da nas popravlja, a ne da nas ponovo sukobljava. Nadam se da će ovdašnje političke vođe imati dovoljno mudrosti, snage i volje da dogovorom rešavaju nesporazume, ne dopuštajući bilo kome sa strane da nas ponovo izmanipuliše radi sopstvenih interesa", istakao je on.

Vladika Sergije je ocenio da su u poslednjem ratu stradali svi, da svaki narod ima svoje žrtve ali i one koji su činili zločine, te da je odgovornost na pojedincima, a nikad na narodima.

"Međutim, ovde je reč o jednoj velikoj manipulaciji koja ima za cilj da jedan narod proglasi genocidnim, a jedan stradalničkim. Istina tu ne počiva, jer dovoljno je pogledati celokupnu sliku srebreničkog kraja, od početka do kraja rata, pa onda videti uzroke i posledice, bez ikakve namere da se zločin revitalizuje ili negira", rekao je on.

Dodao je da bi istinu trebalo gledati onakvu kakva jeste, a ne onakvu kakva nekome odgovara.

"Tek tada ćemo biti na putu međunacionalnog pomirenja, a ovako smo na putu koji nas ne vodi nigde, već u ponovni krug ispunjen mržnjom, strahom i nepoverenjem", ocenio je vladika Sergije.

Odgovarajući na pitanje kako kao vojni episkop ocenjuje predlog o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, on je rekao da, bez namere da veliča vojsku kao takvu, smatra da je njeno prisustvo u životu muškarca tokom ne tako davne prošlosti imalo više pozitivnih efekata.

"Ovde ne mislim samo na jačanje borbene gotovosti zemlje, nego na učenje onoga što danas ičšezava kako u porodici tako i u društvu, a to je poštovanje starijeg i nadređenog, disciplina, samodisciplina, osećaj da pripadate nekoj grupi, da se žrtvujete, ako zatreba, za tu istu grupu", istakao je on.

Ocenio je da je vreme u kome živimo takvo da muškarci postaju sve slabiji, jer im život ne traži mnogo fizičkog napora, a da je vojska upravo ta koja od dečaka stvara muškarce koji su kasnije spremni da se uhvate ukoštac sa životom i onim što on nosi sa sobom.

"Ponekad je čoveku potrebno da se izdvoji iz porodice da bi ojačao, jer porodica, svojim zaštitničkim uticajem, često puta muškarca čini slabim, ne dopuštajući mu da odraste onako kao što bi trebao", rekao je vladika Sergije.

image