Srbija i Balkan

Stejt department o slučaju "Pivovarov", Vulin odgovara: Gade mi se izdajnici svoje zemlje i naroda

U intervjuu za srpske medije Andrej Pivovarov, koji se predstavlja kao ruski opozicionar, a koji je nedavno odležao kaznu zatvora, za svoje hapšenje optužio je Aleksandra Vulina
Stejt department o slučaju "Pivovarov", Vulin odgovara: Gade mi se izdajnici svoje zemlje i naroda© Milos Tesic/ATAImages

Stejt department reagovao je danas zbog navoda Andreja Pivovarova da je Aleksandar Vulin, tada ministar unutrašnjih poslova, imao ulogu u njegovom hapšenju 2021. u Rusiji.

Kako se navodi u saopštenju, Vulin ostaje na listi sankcija SAD.

To piše u odgovoru koji je Vašington dao na pitanje Radija Slobodna Evropa da prokomentariše optužbe ruskog aktiviste Andreja Pivovarova da je Vulin, tada ministar unutrašnjih poslova, imao ulogu u njegovom hapšenju 2021. u Rusiji.

"Naš stav o Aleksandru Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. Sjedinjene Države ne igraju nikakvu ulogu u imenovanju osoblja u srpskoj vladi", poručili su iz Stejt departmenta.

Dalje se dodaje da Stejt department ceni "kontinuirano partnerstvo Srbije u borbi protiv ruske agresije u Evropi i pružanju humanitarne pomoći ukrajinskom narodu".

"Naš fokus je na saradnji sa srpskim liderima na jačanju strateškog partnerstva naših zemalja dok Srbija gradi sigurnu i prosperitetnu budućnost u Evropi koja je neranjiva na političke i ekonomske ucene Rusije", piše u saopštenju.

Radio Slobodna Evropa o istom slučaju poslao je pitanje i Evropskoj uniji, ali je dogovor da nisu u poziciji da komentarišu ovaj konkretan slučaj.

"Ono što možemo reći jeste da održavanje veza sa Rusijom u vreme njenog agresivnog rata protiv Ukrajine nije kompatibilno sa vrednostima EU i procesom pridruživanja Evropskoj uniji", kazao je portparol EU Peter Stano.

Vulin: Nisam se bavio Pivovarovom, to nije posao policije

Nisam o Pivovarovom i onom drugom robijašu obavestio bilo koga, jer se tim špijunima nisam bavio, to nije posao policije, špijunima sam se bavio kao šef BIA, odgovara aktuelni potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Kako dodaje, to mogu da posvedoče pripadnici hrvatske, bugarske i albanske službe koje je proterivao ili hapsio.

Navodi i da je Pivovarov na slobodi zaslugom CIA, te da ga optužuje da je o njegovom agenturnom radu protiv sopstvene države Rusije izvestio njegovu državu Rusiju i da je zato uhapšen i osuđen ne u Srbiji, već u svojoj zemlji  - Rusiji.

"U vreme kada sam vodio BIA agenti Pivovarov i onaj drugi su već bili na po zakonu im određenoj robiji. Ali, ako me pitate da li bih sprečio svaku obaveštajnu ili politički neprijateljsku aktivnost preduzetu sa teritorije Srbije, a prema bilo kojoj drugoj zemlji, odgovor je - da", navodi se u Vulinovom saopštenju.

Napominje da je činio i čini sve da Srbija ne bude zemlja koja se koristi za napade na bilo koga.

"Svako ko dođe u Srbiju da zloupotrebi našu teritoriju za izazivanje političke, ekonomske ili bezbednosne nestabilnosti bilo koje vlade, nije dobrodošao u Srbiju i zaslužuje bar progon, ako već nije uhapšen. I da ne bude da nisam rekao, gade mi se izdajnici svoje zemlje i svog naroda, robija i prezir su najmanje što zaslužuju", poručio je Vulin.

image