Srbija i Balkan

Jedna osoba poginula, 18 povređeno u sudaru autobusa i kamiona u Umci: Uhapšen vozač GSP-a

Vozači koji su učestvovali u nezgodi su testirani i nije detektovano prisustvo alkohola, kao ni nedozvoljenih opojnih supstanci Naloženo hapšenje vozača autobusa zbog saobraćajke u Umki
Jedna osoba poginula, 18 povređeno u sudaru autobusa i kamiona u Umci: Uhapšen vozač GSP-a© Milos Tesic/ATAImages

U saobraćajnoj nezgodi do koje je jutros došlo između kamiona i autobusa na Novom obrenovačkom drumu kod Umke, jedno lice - putnik iz autobusa - je preminulo, dok je 13 putnika zadobilo lake, a pet teške telesne povrede i svima je pružena odgovarajuća medicinska pomoć.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da odredi zadržavanje vozaču autobusa M.K. (63), što je policija i uradila.

On se sumnjiči za izvršenje krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Vozači koji su učestvovali u nezgodi su testirani i nije detektovano prisustvo alkohola, kao ni nedozvoljenih opojnih supstanci, navedeno je u saopštenju.

Prva saznanja ukazuju na to da se neposredno pre sudara, kamion nalazio u zaustavnoj traci.

M. K. je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu. Biće saslušan u ponedeljak, rečeno je ranije za N1.

Prema njihovim saznanjima, utvrđen je identitet nastradale osobe, reč je o muškarcu (69).

Podsećamo, pet osoba koje su zadobile teške telesne povrede prebačene su na odeljenje reanimacije, rečeno je Tanjugu u Hitnoj pomoći. Njihove ekipe ukazale su lekarsku pomoć na licu mesta ostalim povređenim osobama. 

Saobraćaj na ovoj deonici je obustavljen u oba smera i preusmerava se na stari Obrenovački put.

Sudarili su se gradski autobus na liniji 551 i kamion. 

Uviđaj je u toku.

MUP: Autobus naleteo na teretno vozilo

Iz MUP su saopštili da je, prema prvim informacijama, do nezgode došlo usled naletanja autobusa na teretno vozilo prilikom kretanja u smeru ka Beogradu.

"Saobraćajna policija u kontinuitetu sprovodi kontrolu vozača komercijalnih vozila i nadzor nad radom prevoznika, a tokom akcija pojačane kontrole usmerenih na ovu kategoriju vozača, na dnevnom nivou se na području Srbije izvrši kontrola više od 1.300 vozača teretnih vozila i više od 200 vozača autobusa, dok se na dnevnom nivou otkrije više od 1.000 prekršaja ovih vozača", piše u saopštenju.

MUP ističe da će u okviru napora da se smanji broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju komercijalna vozila, Uprava saobraćajne policije nastaviti i dalje da vrši kontrolu vozača komercijalnih vozila i da preduzima sve mere prilikom nadzora nad radom prevoznika, kako bi se očuvao nivo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, prevashodno putnika u javnom prevozu.

Uprava saobraćajne policije apeluje na sva pravna lica, preduzetnike i fizička lica koja raspolažu komercijalnim vozilima da propisno i bezbedno učestvuju u saobraćaju.

Sindikati: Kontrolisati rad vozača

Sindikati "Centar", "Pravda" i "Sindikat zaposlenih u javnom prevozu Beograda", zahtevaju hitnu i neodložnu reakciju Uprave saobraćajne policije MUP i sprovođenje rigorozne i neselektivne kontrole rada vozača angažovanih kod privatnih prevoznika u linijskom prevozu putnika u Beogradu.

"Svedoci smo da kod pojedinih privatnih prevoznika vozači rade duže od 12 sati u kontinuitetu, iako je zakonom predviđen maksimum osam sati, čime se direktno ugrožava bezbednost svih Beograđana, bili oni putnici u tim autobusima ili drugi učesnici u saobraćaju", navodi se u saopštenju sindikata.

image