Srbija i Balkan

Bi-Bi-Si: Šef CIA tokom posete Srbiji najviše govorio o Kosovu i Metohiji

Analitičari iz SAD ocenjuju da poseta direktora CIA Vilijema Bernsa Zapadnom Balkanu nije ništa neuobičajeno i da za pozadinu ima pokušaj Bajdenove administracije da "postigne neke uspehe" na kraju svog mandanta
Bi-Bi-Si: Šef CIA tokom posete Srbiji najviše govorio o Kosovu i Metohiji© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Pitanje Kosova bila je glavna tema razgovora šefa CIA Vilijema Bernsa i srpskih zvaničnika tokom njegove nedavne posete Beogradu, piše Bi-Bi-Si na srpskom.

"Teme sa srpskim zvaničnicima bile su više političke nego obaveštajne, a na sastancima se uglavnom razgovaralo o Kosovu", navodi se u njihovom članku.

Kosovo i Metohija je bilo poslednja destinacija ove posete šefa CIA.

Berns se u Prištini 22. avgusta sastao sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani i šefom "Kosovske obaveštajne agencije" (KIA) Petritom Ajetijem.

Analitičari iz SAD ocenjuju da poseta direktora CIA Vilijema Bernsa Zapadnom Balkanu nije ništa neuobičajeno i da za pozadinu ima pokušaj Bajdenove administracije da "postigne neke uspehe" na kraju svog mandanta, prenosi izvor.

Analitičar Vašington posta Šejn Haris koji se bavi pitanjima bezbednosti ocenio je da balkanska turneja Berna odražava stav Vašingtona da "gura dobro poznate pozicije o BiH i KiM, prenosi Bi-Bi-Si na srpskom jeziku.

"Tu nema ništa novo i ne očekujem da se nešto iznedri iz onog što smatram prilično ustajalom američkom diplomatijom na oba mesta i na Balkanu i na Bliskom istoku", kazao je Haris.

On je objasnio da je direktor CIA prethodno posetio čitav niz zemalja: od Izraela, Palestine, Ukrajine, Turske, Libije, Egipta...

"Kao direktor CIA, on odgovara direktno i samo predsedniku. To mu daje visok nivo kredibiliteta sa svetskim zvaničnicima", rekao je Haris.

Ni za bivšeg višeg analitičara CIA Dejvida Kanina Bernosa poseta Balkanu nije neuobičajena.

"Njegov posao šefa CIA je manje važan od statusa poverljive i važne figure u timu američkog predsednika Džozefa Bajdena za spoljnu politiku. Administracija želi da postigne neke uspehe u spoljnoj politici pre kraja mandata u januaru ili možda čak i pre izbora", ističe Kanin.

image