Srbija i Balkan

Nešić u napadnutom povratničkom naselju kod Mostara: Zaštitićemo našu decu

Ova poseta dolazi kao odgovor na nedopustive akte nasilja koji su potresli lokalnu zajednicu i izazvali opravdanu zabrinutost među srpskim povratnicima, ukazao je ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić
Nešić u napadnutom povratničkom naselju kod Mostara: Zaštitićemo našu decuGetty © Samir Jordamovic/Anadolu Agency

Ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić posetio je srpsko povratničko naselje Baćevići kod Mostara, koje je prethodnih dana bilo meta brutalnog napada i provokacija.

Nešićeva poseta je odgovor na nedopustive akte nasilja koji su potresli ovu lokalnu zajednicu i izazvali zabrinutost među srpskim povratnicima.

Nešić je poručio da je srpski narod složan i da će braniti svako dete. Poslednji napadi su, kaže, još jedna poruka da Srbima u FBiH nema mesta.

"Mogu doći ovde i biti deset dana, ali se ovo mora sistemski rešiti. Moramo jasno pitati i muslimane i Hrvate da li žele da žive sa nama i da li su Srbi ravnopravan narod u FBiH ili smo i narod na koga je otvoren lov i ovde i u Sarajevu i u Konjicu? Ne prezaju da napadnu i SPC. Nećemo dozvoliti lov na Srbe. Naći ćemo način da zaštitimo našu decu", poručio je Nešić.

Baćeviće je ranije danas posetio i ministar za ljudska prava i izbeglice u Savetu ministara Sevlid Hurtić, koji je rekao da neko smišljeno diže tenzije.

Na igralištu u ovom naselju više nepoznatih lica napalo je srpsku decu, a igralište i selo oblepljeni su kukastim krstovima, slovom "U" i "HVO", potvrdili su Srni meštani. 

Deca su napadnuta u četvrtak, 22. avgusta, a meštani tvrde da se kroz selo ranije čula i rafalna pucnjava. Napadači na dečake u Baćevićima su identifikovani.

image