Srbija i Balkan

Kampanja i otvoreno pismo: NVO sektor zabrinut za evropsku budućnost Srbije

U pismu upućenom predsedniku Vlade i predsednici Skupštine RS, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji poziva ih da se odrede prema učešću najviših državnih zvaničnika u kampanji protiv civilnog sektora
Kampanja i otvoreno pismo: NVO sektor zabrinut za evropsku budućnost SrbijeGetty © Anadolu / Contributor

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU), najbrojnija mreža organizacija civilnog društva u Srbiji koju čini nekoliko stotina članica, požalila se u otvorenom pismu predsedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću i predsednici Skupštine Ani Brnabić da ih visoki zvaničnici etiketiraju kao strane plaćenike, iako oni žele samo "demokratizaciju Srbije u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji", kako su opisali jedan od svojih ciljeva. 

Dvoje zvaničnika pozvali su da razjasne na koji način vide dalju saradnju sa NVO sektorom, za koji je navedeno u pismu da godinama unazad "deli svoje znanje i kapacitete sa državnim institucijama u okviru procesa pristupanja EU".

U pismu NKEU navodi se da su "iskreno zabrinuti" za stanje demokratije i građanskih prava u Srbiji i njenu dalju evropsku budućnost, a predstavnici vlasti pozvani su da se odrede prema učešću najviših državnih zvaničnika u kampanji protiv civilnog sektora, kako su istakli.

"Poslednjih nekoliko nedelja svedočimo sve češćem hapšenju aktivista, kao i izjavama visokih državnih zvaničnika u kojima se, na osnovu manipulacija pravnim okvirom Republike Srbije, udruženja građana, uključujući i članove Nacionalnog konventa koji godinama dele svoje znanje i kapacitete sa državnim institucijama u okviru procesa pristupanja EU, optužuju da su strani plaćenici, neprijatelji države, osobe koje imaju za cilj destabilizaciju zemlje i ugrožavanje bezbednosti predsednika države", navodi se u pismu.

Dodaju i da su pojedini članovi Radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 35 koja se bavi praćenjem dijaloga između Beograda i Prištine, "izloženi neopravdanom i bezrazložnom zadržavanju na graničnim prelazima od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, očigledno po osnovu spiskova o verbalnom deliktu, pomenutim od strane ministra Ivice Dačića".

Kako kažu, poslednji takav slučaj desio se na beogradskom aerodromu tokom prethodne večeri.

"Sve ovo, zajedno sa kampanjom koju vode novinari tabloida predstavljajući se kao forenzičari, tužioci i sudije, stvara atmosferu straha i nesigurnosti koja ozbiljno otežava, ako ne i onemogućava, naš dalji rad. Ova poslednja kampanja je bazirana na činjenici da pojedina udruženja građana sredstva za svoj rad na potpuno zakonit način dobijaju iz inostranih izvora, iz kojih se finansiraju i aktivnosti Vlade Republike Srbije, njenih ministarstava, državnih institucija kao i lokalnih samouprava u Republici Srbiji", ističe se u pismu.

U pismu se navodi da su "sve te aktivnosti i izjave neprihvatljive" i da stoje "u direktnoj suprotnosti" s međunarodnim pravom i obavezama koje je Srbija preuzela u oblasti ljudskih prava i demokratskih sloboda, a posebno u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

"Nacionalni konvent je i dalje spreman da pomogne proces demokratizacije Srbije u okviru procesa pristupanja EU, kao i dijalog na bilo koju temu od značaja za naše društvo, ako postoji istinska spremnost institucija da mu pristupe bez predrasuda o neistomišljenicima i uz istinsku želju da se različita mišljenja uvaže", navodi NKEU.

image