Srbija i Balkan

Bliži se početak nove školske godine: Kada počinje isplata 20.000 dinara za udžbenike u Beogradu?

Prijava je počela 22. aprila u školama i trajala je do kraja avgusta, a isplata je trebalo da usledi 1. septembra
Bliži se početak nove školske godine: Kada počinje isplata 20.000 dinara za udžbenike u Beogradu?© Gerardo Vieyra/NurPhoto via Getty Image

Za koji dan počinje nova školska godina, pa je pitanje besplatnih udžbenika, odnosno 20.000 dinara koje je gradonačelnik Aleksandar Šapić obećao svim školarcima na teritoriji Beograda, postalo nikad aktuelnije.

U zavisnosti koga pitate, novčana pomoć Grada Beograda očekuje se najkasnije do druge polovine septembra.

Roditelji i nastavnici osnovnih škola još uvek nemaju zvaničnih informacija, ipak, nadaju se da će novac leći u prvim danima prve nedelje septembra – između ponedeljka 2. septembra i srede 4. septembra.

Isto očekuju i u vrhu gradske vlasti.

Direktor jedne srednje škole na opštini Palilula kaže da je školama stiglo obaveštenje od Sekretarijata za obrazovanje da do 6. septembra dostave podatke o novoupisanim učenicima i onima koji se iz nekog razloga do sada nisu prijavili za ovu vrstu pomoći, prenosi portal "Nova".

"Treba da dostavimo spisak novih učenika s obzirom da smo imali kašnjenja u vezi sa prijavom za državnu pomoć. Mnogi roditelji se nisu prijavili kada je trebalo, zapravo ni mi, zaposleni, nismo znali do kada je rok. Onda su usledili prijemni ispiti, pa upis novih đaka, tako da smo mi prihvatali te nove prijave i baš ćemo danas-sutra da pošaljem nov spisak", ističe direktor.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ranije je kazao da se Grad ove godine opredelio da umesto nabavke udžbenika, isplati novčani iznos za svakog beogradskog učenika, kao pomoć porodicama povodom početka nove školske godine, jer je ovo period kada roditelji imaju velike finansijske izdatke.

Prijava je počela 22. aprila u školama i trajala je do kraja avgusta, a isplata je trebalo da usledi 1. septembra.

image