Srbija i Balkan

Besplatni udžbenici protiv nemačkog izdavača: Još jedna presuda u korist profesora Kavčića

Izdavači koruptivno deluju na profesore, na nastavnike, na direktore, potplaćujući ih laptop računarima i putovanjima u inostranstvo kako bi usvojili baš njihove udžbenike, navedeno je u obrazloženju sudske presude
Besplatni udžbenici protiv nemačkog izdavača: Još jedna presuda u korist profesora Kavčića© Foto: Sergej Bibic

Profesor Alek Kavčić i istoimena fondacija dobile su još jednu sudsku bitku protiv nemačke izdavačke kuće, ovog puta jer je dokazano da im nije narušio poslovni kredibilitet, usled kritika da bolje prolaze kod odabira školskih izdanja udžbenika jer koruptivno deluju na nastavnike i profesore u školama.

Ovo je treća od ukupno osam tužbi koje se vode protiv Fondacije Alek Kavčić, ili njega lično, od toga su tri sudske presude završene u njegovu korist. 

Ogranak velike nemačke izdavačke kompanije "Klet", jedne od najpoznatijih i najpopularnijih, podnela je tužbu protiv Fondacije Alek Kavčić zbog nelojalne konkurencije, za zabranu obmanjujućeg oglašavanja, a tužba je "pala" i zbog pomenute "povrede poslovnog ugleda", jer je profesor javno govorio da se udžbenici u osnovnim školama u Srbiji biraju koruptivnim radnjama.

"Treći osnovni sud je presudio u korist profesora Aleksandra Kavčića po tužbi "IK Klet" kojom se potvrđuje ranija odluka da profesor izjavom da nemačke izdavačke kuće bolje prolaze zato što ti izdavači koruptivno deluju na profesore i na nastavnike, na direktore, potplaćujući ih laptop računarima, putovanjima u inostranstvo da bi usvojili baš njihove udžbenike, nije narušio poslovni ugled niti kreditnu sposobnost", navodi se u presudi suda.

Kavčić, inače, svoju borbu "protiv vetrenjača" vodi od početka 2021. godine, pre svega jer Ustav Republike Srbije propisuje da je osnovno obrazovanje besplatno i obavezno, te da bi i udžbenici koji važe kao pomoćna nastavna sredstva prema zakonu morali da budu dostupni bez novčane naknade.

Aleksandar Alek Kavčić za RT Balkan kaže da je ta odluka važna, najpre što je pokazala da tužba "IK Klet" nije imala pravnih argumenata, da dijalog oko obrazovanja mora i treba da postoji, i što je sud utvrdio da je borba za bolje obrazovanje u fokusu, kako Fondacije Alek Kavčić, tako i njega lično.

"Cilj obrazovanja treba da bude znanje, a ne profit. S obzirom da je od osam tužbi koje se vode u ovom trenutku ovo treća presuda u našu korist, verujem da će se serijom dobijenih presuda kod lokalne zajednice, roditelja, a naročito Nastavno-naučnih veća i direktora škola u fokus staviti dobrobit đaka i omogućiti im fer uslove za sticanje znanja. Obrazloženje presude suda ukazuje da, kada su u pitanju viši javni interesi, moramo s pažnjom prići temi i osvetliti sve potencijalne nedostatke i anomalije koje se pojavljuju u društvu. Samo besplatno i kvalitetno obrazovanje može omogućiti baš svakom detetu da dostigne svoj pun potencijal. To mi je san", priznaje ovaj filantrop i aktivista.

Inače, Komisija za zaštitu konkurencije izdala je izveštaj prema kome je za izradu udžbenika potrebno tek 15 odsto u odnosu na maloprodajnu cenu.

To faktički znači da je zarada na školskom udžbeniku gotovo petostruka. 

"Dva dinara po stranici je dovoljno da zaradi i štamparija i izdavač, a udžbenici koštaju i 10 dinara po stranici", rekao je Kavčić ranije.

Fondacija Alek Kavčić osnovana je u Americi 2017. godine, a u Srbiji počinje da radi 2020. godine.

Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke i nastojanje da đaci u Srbiji dobiju besplatne udžbenike. U tom cilju Fondacija je posvećena podršci obrazovanja i nauke u Srbiji, promociji nastavnika i nastavničkih veština koje unapređuju poziv i afirmišu znanje kao moć društva. Zalaganje za uvođenje besplatnih udžbenika traje, a korak u tom pravcu vidljiv je preko platforme www.besplatnabiblioteka. com.

"Svesni smo da u poslednje vreme društvo u celini češće priča o uvođenju besplatnih udžbenika, koje je nekada deklarativno, nekada uz dosta problema, a nekada se nailazi i na zid ćutanja. Uprkos svim pritiscima odricanjima i uloženom vremenu, trudu i drugim resursima, isplati se istrajavati u nameri jer ulaganje u znanje, učenike i nastavnike donosi dobrobit društvu u celini", dodaju iz fondacije, na čijim stranicama su dostupni besplatni udžbenici više izdavača za svaki razred osnovne škole, i to u PDF formatu, digitalnom formatu, a tu je i kutak za učitelje i nastavnike.

Njihovi besplatni udžbenici našli su put do trećine osnovnih škola u Srbiji.

image