Srbija i Balkan

RT Balkan otkriva: Kada će besplatni udžbenici stići u škole

Besplatni kompleti koje dodeljuje Ministarstvo prosvete biće dostavljeni školama do 1. septembra i to je poslednji rok do kada treba da se dostave, kažu za RT Balkan u ovoj državnoj instituciji
RT Balkan otkriva: Kada će besplatni udžbenici stići u škole© Stefan Tomasevic/ATAImages

Besplatni udžbenici koji se finansiraju iz republičkog budžeta još nisu počeli da stižu u sve osnovne škole u Srbiji, iako je u nekima, prema navodima medija, distribucija već počela.

Ministarstvo prosvete obezbeđuje besplatni komplet školskih knjiga za đake iz materijalno ugroženih porodica, učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, đake koji su treće i svako naredno rođeno dete, kao i učenike sa izuzetnim sposobnostima koji osnovno obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima.

"Besplatni udžbenici koje dodeljuje Ministarstvo prosvete biće dostavljeni školama do 1. septembra i to je poslednji rok do kada treba da se dostave", kažu za RT Balkan u ovoj državnoj instituciji. 

Kako dodaju u pisanim odgovorima na naša pitanja, ovaj besplatni komplet dobiće 87.644 učenika koji ostvaruju propisane uslove.

Osim resornog ministarstva, besplatni komplet školskih knjiga obezbeđuju i pojedine lokalne samouprave iz sopstvenih sredstava. Na nivou cele Srbije, radi se o izuzecima, pre nego o pravilu jer su retke one lokalne samouprave koje na ovaj način pomažu roditeljima i đacima.

Najčešće se radi o kompletu za đake prvog razreda osnovne škole, pa tako Grad Kragujevac, kako je za RT Balkan rečeno u gradskoj upravi, za ovu školsku godinu nabavlja knjige za 1.800 đaka prvaka.

Ovakva praksa prošle školske godine bila je i u Zrenjaninu, na primer, ili Novom Sadu gde su komplete udžbenika dobili najmlađi đaci.

Grad Beograd je u tom smislu načinio iskorak i najavio kupovinu udžbenika za sve osnovce i srednjoškolce na svojoj teritoriji, što je otprilike četvrtina svih đaka u Srbiji. Prema tim najavama, oko 200.000 beogradskih osnovaca i srednjoškolaca dobiće ceo komplet udžbenika i roditelji će biti oslobođeni ovog troška.

Ostala je nedoumica da li će se kompleti za neke đake duplirati, budući da udžbenike za deo đaka obezbeđuje resorno ministarstvo, a prema najavama iz Grada i oni će kupiti školske knjige i to za sve đake.

U Ministarstvu prosvete naglašavaju za naš portal da lokalne samouprave ne obaveštavaju ministarstvo o dodeli besplatnih udžbenika.

Pojašnjenje da li će ili ne udžbenici biti kupovani i za one đake za kojih ih već obezbeđuje resorno ministarstvo nismo dobili ni iz Sekretarijata za obrazovanje Grada Beograda iz kojeg do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili na naša pitanja.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je procedura nabavke udžbenika za đake osnovnih i srednjih škola u Beogradu ista kao i prethodnih godina, a jedina je razlika, kako je dodao, u tome što će Grad Beograd obezbediti sredstva i što će udžbenici za svu decu biti besplatni.

On je objasnio za TV Prva da svaka škola bira izdavača kao i ranije, potpisuju se ugovori sa izdavačima udžbenika i za osnovne i za srednje škole i jedina je razlika što će ovog puta školske knjige platiti Grad.

"Sada je na školama i izdavačima da sprovedu proceduru i nema razloga da ne verujem da će 1. septembra učenike udžbenici sačekati u učionicama", rekao je Šapić.

U televizijskom gostovanju, on nije precizirao koliko će novca za nabavku udžbenika odvojiti Grad Beograd, a krajem prošle godine izjavio je da će za te namene iz gradske kase biti izdvojeno između 16 i 20 miliona evra. Prema navodima medija, Ministarstvo prosvete za komplete koje oni nabavljaju opredelilo je ove godine 720 miliona dinara.  

Distribucija udžbenika koje obezbeđuje Grad Beograd još uvek nije počela, a budući da po prvi put prestoničke vlasti obezbeđuju udžbenike za sve đake osnovnih i srednjih škola ne znamo ni kako će ona izgledati i kojom dinamikom će kompleti stizati, kaže Snežana Romandić iz Unije sindikata škola Beograda.

"Nadamo se da će se ono što je rečeno i realizovati, bilo bi jako nezgodno da se to ne desi. Škole su dostavile Gradu spiskove udžbenika i sada čekamo da vidimo šta ćemo dobiti. Mislim da 1. septembra nećemo početi nastavu sa udžbenicima, da će to malo da se produži, ali videćemo", kaže Romandić.

Ona pojašnjava da je i besplatni komplet koji obezbeđuje Ministarstvo prosvete osnovni komplet knjiga, da nema svih udžbenika potrebnih za nastavu, poput onih iz stranih jezika.

"Prema iskustvu iz prethodnih godina i ti besplatni udžbenici stižu u škole u septembru, nikada ne stigne ceo komplet, nego do 10. septembra, na primer srpski i matematika, pa posle nedelju dana stignu još dva udžbenika. Uglavnom, do 20. septembra stigne sve", napominje Romandić.

Ona ističe da je stav Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kojem pripada, da bi udžbenici trebalo da budu besplatni za osnovce na teritoriji cele Srbije, a ne samo na teritoriji prestonice, koja jeste najveća lokalna samouprava ali ovakav vid podrške trebalo bi da dobiju svi roditelji u Srbiji.

"To bi trebalo da bude planirano na nivou cele republike, ako ne mogu lokalne samouprave, onda da ministarstvo omogući da ti kompleti budu dostupni deci s obzirom da nisu tako jeftini, barem u osnovnom paketu koji je neophodan da bi počela nastava", kaže Romandić.

Da su udžbenici značajna stavka u svakom porodičnom budžetu znaju svi roditelji školaraca, ma kog uzrasta bili njihovi đaci.

Najjeftiniji komplet školskih knjiga, onaj za prvi razred osnovne škole, košta između 8.000 i 9.000 dinara, dok je cena kompleta od drugog do četvrtog razreda oko 10.000 dinara, a sa povećanjem broja predmeta od petog razreda osnovne škole raste i cena kompleta. Za petake školske knjige koštaju oko 15.000 dinara, sa svakim višim razredom i cena je nešto viša, pa udžbenici za osmi razred koštaju između 18.000 i 20.000 dinara.

Treba istaći da je u pitanju gruba računica jer cene udžbenika razlikuju se od izdavača do izdavača, kao što se i kompleti razlikuju od škole do škole: radni listovi, zbirke, atlasi i drugi udžbenici negde ulaze u komplet obavezan za nastavu, a negde ne.

Sudeći po cenama na sajtovima izdavača udžbenika, najveći broj udžbenika za osnovce  mlađih razreda, od prvog do četvrtog, košta između 650 i 800 dinara, a za starije osnovce gotovo da nema onog jeftinijeg od 1.000 dinara.

Takođe, retki su predmeti, bez obzira na razred, za koje je potreban samo jedan udžbenik – za većinu su to najmanje dva, ali i po tri ili četiri u zavisnosti od predmeta.  

image