Svet

Ruski analitičar: Poseta kineskog predsednika Sija Srbiji ima ogroman strateški značaj

Si Đinping pokušava da unapredi odnose sa Beogradom jer u Srbiji Kina može da ulaže u proizvode koje će prodavati u Evropi, bez ometanja EU i NATO-a. Peking se nada da će se Srbija jednog dana pridružiti BRIKS-u
Ruski analitičar: Poseta kineskog predsednika Sija Srbiji ima ogroman strateški značaj© © FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Kineski predsednik Si Đinping posetio je Francusku i Mađarsku, a turneju je završio u Srbiji, koja za Kinu ima ogroman strateški značaj, zbog obezbeđivanja trgovinskih veza sa Evropom, piše politički analitičar Timur Fomenko za RT internešenel.

Putovanje kineskog predsednika dolazi u trenutku kada predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen preduzima intenzivne akcije protiv Kine. Fon der Lajenova je poslednjih nedelja pokrenula na desetine istraga o kineskim proizvodima, dok SAD optužuju Peking da učestvuje u konfliktu Ukrajini, što treba da potkopa kredibilitet Sija.

Uprkos očiglednoj proameričkoj pristrasnosti Fon der Lajdenove, očigledno je da se između Vašingtona i Pekinga iza kulisa vodi prava bitka za države EU. U teoriji je EU saveznik SAD, što obezbeđuju institucije kao što je NATO. Međutim, kineska spoljna politika već dugi niz godina pokušava da spreči EU da se potpunosti podredi Vašingtonu u "obuzdavanju  Pekinga". Kina želi da očuva i ojača ekonomske veze sa Evropom.

Upravo zato je Si Đinping preduzeo svoju diplomatsku turneju po Evropi.

Značaj Francuske i Mađarske za Kinu

U kontinentalnoj Evropi postoje države koje su naklonjene Kini, dok druge nisu, poput baltičkih republika. Kina pokušava da održi komercijalne i političke veze tamo gde je to moguće. Zato je Si Đinping posetio tri zemlje koje su naklonjenije Pekingu: Francusku i Mađarsku u okviru EU, i Srbiju, koja se nalazi van evropskog bloka.

Francuska je država koja je dugo bila poznata po svojoj spoljnoj politici koja je proistekla iz njene pozicije bivše imperije. Emanuel Makron je nastavio je da sarađuje sa Pekingom, čak je i posetio Kinu prošle godine.

Tradicionalno najmoćnija zemlja EU koja je najviše naklonjena Kini je Nemačka. Kancelar Olaf Šolc nedavno je posetio Peking. Ipak, Ministarstvo spoljnih poslova kontroliše Analena Berbok iz stranke Zelenih, koja stalno pokušava da potkopa veze sa Pekingom. Ovi pokušaji nailaze na otpor nemačkog industrijskog lobija. I istraživački centri, koje finansiraju SAD, pokušavaju da potkopaju nemačke veze sa Kinom.

Iz tih razloga kineski predsednik je odabrao da poseti Pariz, a ne Berlin.

Mađarska, pod premijerom Viktorom Orbanom, ima status države u EU koja je najviše naklonjena Pekingu. S druge strane, Orban takođe traži zdrave veze sa Rusijom, ali on ne može da tu politiku nametne evropskom bloku.

Uprkos tome, Budimpešta je veoma važan partner za Peking, jer služi kao kapija za kineske investicije i mnoge druge projekte, koji se mogu proširiti po kontinentu. Primer su kineske fabrike električnih automobila u Mađarskoj, što je značajno jer Evropska komisija preti carinama kineskoj automobilskoj industriji.

Kina ima očigledan interes da unapređuje odnose sa Srbijom

Ali, nije samo to u pitanju. Mađarska zauzima strateški položaj u centralnoj Evropi, koji se nalazi veoma blizu Balkana. Kineski ekonomski koridor započinje od Pireja u Grčkoj, luke u njenom vlasništvu. Između Grčke i Mađarske nalazi se Srbija.

Iako Srbija nije deo EU, ona je veoma važna država na Balkanu, čije odnose sa Zapadom naročito otežava masovna kampanja NATO bombardovanja iz 1999.

Srbija je država koja ne voli Zapad, ali trenutno nema moć da mu se direktno odupre. Beograd se suočava sa zapadnim pritiskom da se integriše u EU i sa pitanjem suvereniteta nad Kosmetom. Ali, Srbija zavisi i od svoje sposobnosti da zadrži dobre odnose sa trećim zemljama, kao što su Rusija i Kina.

Za Peking, Srbija postaje još jedno sigurno utočište za projektovanje kineskog uticaja u Evropu. Otkako je počeo sukob u Ukrajini, Kina sve češće govori o zapadnim institucijama kao oruđima hegemonije SAD, koje će jednog dana biti upotrebljene protiv nje.

Jačanje veza sa Beogradom postalo je deo pokušaja Pekinga da zadrži svoje političko i ekonomsko uporište u Evropi. Koristeći balkanski koridor, Kina stvara komercijalne puteve u Evropi.

Kina ima očigledan interes da unapredi odnose sa Srbijom. Ovde Kina može da bezbedno investira u proizvodnju za Evropu, bez ometanja EU i NATO-a. Konačno, Kina se nada da će se Srbija jednog dana pridružiti BRIKS-u.

Sijeva poseta Francuskoj, kao jednoj od vodećih država EU, treba da obezbedi da se evropski blok ne ujedini protiv Pekinga, ali njegova poseta Srbiji i Mađarskoj ima strateški značaj, u cilju obezbeđivanja komercijalnih veza sa Evropom.

image