Srbija i Balkan

Si Đinping sleteo u Beograd: Predsednika Kine dočekali Vučić i državni vrh (VIDEO)

Počela dvodnevna poseta predsednika NR Kine Si Đinpinga Srbiji na poziv predsednika Aleksandra Vučića, a dvojica lidera razgovaraće o političkim, ekonomskim i tehnološkim temama, kao i o saradnji u oblasti kulture

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping sleteo je u Beograd na aerodrom "Nikola Tesla".

Avion kineskog predsednika su od granice pratili srpski lovci MiG-29, dok je na aerodromu u njegovu čast bila postrojena Garda Vojske Srbije.

Si Đinping se srdačno pozdravio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Uz predsednika Aleksandra Vučića i prvu damu, kineskog predsednika Si Đinpinga na crvenom tepihu dočekala je delegacija Srbije koju čine premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa suprugom, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

Pre nego što je Si napustio aerodrom, održan je kratak kulturno-umetnički program.

U čast kineskog predsednika KUD "Kolo" izvelo je dve numere, "Igrale se delije" i "Moravac".

Predsednik Srbije je poručio Si Đinpingu da je ovom posetom učinio ogromnu čast srpskoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo te zemlje.

"Vizija sveta za koju se zalažete, dala je inspiraciju i snagu i našoj maloj zemlji koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspeha. Želimo da iskrenim gostoprimstvom uzvratimo makar malim delom za svu podršku koju nesebično pružate Srbiji. Živelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine, koje se kalilo u teškim vremenima i koje ćemo nastaviti da čuvamo kroz uzajamno poštovanje, razumevanje i čvrstu podršku", napisao je Vučić na Instagramu.

Kula Beograd je povodom posete kineskog predsednika bila osvetljena u bojama zastave Kine i Srbije. Snimak prikazuje spektakularne prizore na najvišoj zgradi u Beogradu, na kojoj su se smenjivala nacionalna obeležja dve zemlje.

Na ulicama Beograda vijore se zastave Kine i Srbije.

Postavljeni su i bilbordi sa natpisom na srpskom i kineskom jeziku: "Dobro došli poštovani kineski prijatelji", a duž auto-puta bandere su okićene zastavicama dve države.

Vučević: Istorijska poseta 

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da je Si veliki prijatelj srpskog naroda i da je njegova poseta Srbiji od istorijskog značaja.

"Ovakva poseta jednog svetskog lidera Srbiji je velika, istorijska i veoma značajna za našu privredu i bolji život svih naših građana", naveo je Vučević na Instagramu.

Dačić: Najznačajniji politički događaj

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je večeras da poseta kineskog predsednika predstavlja krunu jedne uspešne politike koju Srbija vodi sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

"Radi se o stvaranju strateškog partnerstva sa NR Kinom. To je najznačajniji politički događaj u ovoj godini, a svakako i u bezbednosnom smislu je najvažniji bezbednosni događaj, i izazov za MUP, na čijem sam čelu", naveo je Dačić na Instagramu.

On je dodao da je danas i sutra angažovano 6.694 policijskih službenika.

Si Đinpingova delegacija broji oko 400 članova.

Svečani doček kineske delegacije predviđen je za sredu ispred Palate "Srbija".

Dvodnevna poseta predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga Srbiji, na poziv predsednika Aleksandra Vučića, počinje danas, a dvojica lidera razgovaraće o nizu tema, od političkih, ekonomskih i tehnoloških, pa do saradnje u oblasti kulture.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina.

Petodnevnu turneju kineski lider počeo je posetom Francuskoj 5. maja, danas i sutra je u Beogradu, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Dolazak Si Đinpinga poklapa se sa obeležavanjem 25. godišnjice od bombardovanja kineske ambasade tokom NATO agresije 1999. godine kada je u NATO udarima poginulo troje kineskih novinara.

image