Srbija i Balkan

Mali: Sve zemlje bi da Si dođe kod njih, ali on drugi put dolazi u Srbiju

Mali je uveren da je reč o poseti najvećeg državnika u poslednjih nekoliko godina
Mali: Sve zemlje bi da Si dođe kod njih, ali on drugi put dolazi u Srbiju© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu pitanje je iskrenog prijateljstva Srbije i Kine i dva predsednika,  kaže ministar finasija Siniša Mali koji podvlači da sama činjenica da Si dolazi već drugi put, samo pokazuje ugled koji Srbija ima u svetu, ugled zasnovan na odgovornoj ekonomskoj politici, ali u međunarodnim odnosima.

Mali je, gostujući na RTS-u, podsetio da je Kina jedna od dve najmoćnije sile sveta i po BDP-u i po broju stanovnika, kao i po potencijalu tržišta.

"Ali ovo je, po mom mišljenju, najveći državnik, najvažnije i najmoćnije zemlje koji je u Srbiju došao u poslednjih nekoliko godina. I to samo još jednom pokazuje  ugled koji Srbija ima u svetu, ugled koji je zasnovan i na odgovornoj ekonomskoj politici, ali takođe i na odgovornoj politici kada su međunarodni odnosi u pitanju", rekao je Mali za RTS.

Naglasio je da je neverovatna čast da dva puta u jednu zemlju od 6,5 miliona ljudi, u Srbiju, dođe kineski predsednik.

"Svi hoće da kineski predsednik dođe u njihovu zemlju. Od Velike Britanije, od Francuske, od Nemačke, od svih mogućih i većih razvijejnijih zemalja nego što to Srbija. Ali kineski predsednik je drugi put došao u Srbiju i to je došao kada je na evropskoj turneji tokom koje je posetio u samo tri zemlje -Francusku, Srbiju i Mađarsku", rekao je on.

Dodao je da je svaka poseta svakog državnika veoma važna za Srbiju i podsetio da sve veći broj državnika dolazi u Beograd, zahvaljujući, kako ocenjuje, odgovornoj politici predsednika Vučića.

Srbija je, ocenjuje, važna za Kinu kao dominantna ekonomija Zapadnog Balkana.

"Nije u pitanju broj ljudi. Srbija je dominantna ekonomija na Zapadnom Balkanu i ako iko želi da ima kakav uticaj u ovom delu Evrope, mora da ima saradnju sa našom Srbijom. Kina je tako odlučila", rekao je Mali.

Srbija se odnosi prema kineskim partnerima tako da se oni osećaju kao kod kuće.

"Oni su ovde u prijateljskoj zemlji. Srbija nema vizni režim sa Narodnom Republikom Kinom. Dakle, mi smo potpuno otvoreni njihovim investicijama. A imajte u vidu, kada pogledate zapadne zemlje, s jedne strane, hoće i bore se za svaku kinesku investiciju, s druge strane, pojavljuju se i barijere kineskim investicijama i investitorima", naveo je ministar.

Mali je podsetio da je Srbija, 2016. godine, kada je Si Đinping prvi put došao u Beograd, bila suočena sa fiskalnom konsolidacijom, nakon veoma teškog perioda "u kojem smo bili na ivici bankrota 2012. godine".

Podsetio je da je Srbija tada imala i dva velika problema koja su predstavljena predsedniku Siju, Železaru Smederevo i RTB Bor.

"Molba predsednika Vučića predsedniku Siju bila je da dovede investitore iz Kine, ako mogu da ta dva velika giganta podignu na noge", podsetio je Mali, dodajući da su osam godina kasnije RTB Bor, koji je bio na ivici zatvaranja u stečaju i Železara Smederevo postali drugi i treći najveći izvoznik iz Srbije.

Od dva gubitaša ove kompanije postale su "dva lidera, dva nosioca ekonomskog rasta i razvoja naše zemlje".

"Dakle, to je značaj dolaska Si Đinpinga", rekao je Mali.

Podsetio je i koliko se Kina promenila i da je od 1980. godine udeo te zemlje u svetskom BDP-u bio 2,7 odsto, a Evropske unije ili Evrope u isto vreme oko 28-29 odsto.

"Danas je udeo izjednačen. Kina je porasla na 18-19 odsto, Evropa se smanjila na 18-19 odsto i trend je takav da Kina raste", rekao je Mali, podsećajući da će tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga biti potpisano više od 29 sporazuma između dve države.          

image