Svet

Kineski MSP o Sijevoj poseti Beogradu: Srbija prvi strateški partner Kine

NR Kina se raduje saradnji sa Srbijom i ovu posetu shvata kao priliku da dodatno učvrsti naše čelično prijateljstvo, produbi političko međusobno poverenje i proširi praktičnu saradnju, poručuje portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lin Đijan
Kineski MSP o Sijevoj poseti Beogradu: Srbija prvi strateški partner Kine© WANG ZHAO - Pool /Getty Images

Srbija je prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi, i dve zemlje imaju čelično prijateljstvo, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Lin Đijan povodom predstojeće posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji.

Dodao je da su ove posete prvo putovanje kineskog predsednika u Evropu u poslednjih skoro pet godina. Oni su od vitalnog značaja za odnose Kine sa Francuskom, Srbijom, Mađarskom i EU u celini, i daće novi podsticaj globalnom miru i razvoju.

Istakao je da su poslednjih godina, pod strateškim vođstvom predsednika Sija i Vučića, odnosi Kine i Srbije održavani na visokom nivou, kao i da se podržavaju u suštinskim interesima i zabrinutostima, i gaje čvrsto političko međusobno poverenje.

"Postigli smo rezultate u saradnji u okviru inicijative 'Pojas i put' i održali blisku koordinaciju u multilateralnim oblastima. Dalje produbljivanje kinesko-srpskih odnosa je u fundamentalnom i dugoročnom interesu obe zemlje i naroda, što doprinosi održavanju međunarodne pravde i mira u regionu i svetu", kaže Lin Đijan.

On je naveo da će predsednik Si tokom posete Srbije sa predsednikom Vučićem razmeniti mišljenja o bilateralnim odnosima i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa. Razgovaraće o unapređenju odnosa Kine i Srbije i zacrtati budući kurs bilateralnih odnosa.

Poseta predsednika Si Đinpinga Srbiji biće njegova druga poseta toj zemlji u poslednjih osam godina, što će označiti važnu prekretnicu za jačanje kinesko-srpskih odnosa.

"Kina se raduje saradnji sa Srbijom i ovu posetu shvata kao priliku da dodatno učvrsti naše čelično prijateljstvo, produbi političko međusobno poverenje i proširi praktičnu saradnju, otvori novo poglavlje u istoriji odnosa naših država", poručio je portparol.

Predsednik Kine Si Đinping boraviće 7. i 8. maja u zvaničnoj poseti Srbiji, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavila je juče pres služba predsednika Srbije.U Pekingu je saopšteno da će predsednik Kine će od 5. do 10. maja, osim Srbije, posetiti i Francusku i Mađarsku.

image