Svet

"Blumberg": Si u misiji da napravi razdor između Evrope i SAD

EU je nedavno zategla odnose sa Kinom i približila se SAD, Sijeva poseta bi to mogla da poremeti
"Blumberg": Si u misiji da napravi razdor između Evrope i SADGetty © Lintao Zhang / Staff

Kineski predsednik Si Đinping kreće na evropsku turneju prvi put posle pet godina sa jasnom porukom: Peking nudi mnogo više ekonomskih mogućnosti za blok nego što SAD žele da priznaju.

Si će posetiti Francusku, Srbiju - taman na godišnjicu NATO bombardovanja ambasade - i Mađarsku, zemlje koje žele kineske investicije, uprkos istragama koje je EU otvorila i upozorenjima zvaničnika u Vašingtonu o rizicima po nacionalnu bezbednost i trgovinu, piše "Blumberg".

Cilj francuskog predsednika Emanuela Makrona je da "produbi svoju ličnu vezu sa Sijem" i apeluje na kineskog lidera da podstakne Vladimira Putina da okonča vojnu operaciju u Ukrajini, tvrde ljudi upoznati sa planovima francuskog lidera. Makron takođe planira da privuče kineske investitore u francuski sektor baterija za električna vozila, rekli su oni.

"Francuski predsednik Emanuel Makron nudi Siju priliku da pregovara sa vodećom silom EU koja se pokazala spremnom da krene nezavisnim putem", rekao je Čong Ja Ijan, vanredni profesor političkih nauka na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru. 

Sijeva turneja je "deo pokušaja da se Evropljani ubede da postoje bolje opcije, da su bolji odnosi mogući", rekao je Dankan Friman, predavač kinesko-evropskih odnosa na Briselskoj školi menadžmenta u Belgiji.

Kineski lider je u poseti zemljama "gde je lakše prodati nesklonost globalnoj bezbednosnoj arhitekturi koju predvode SAD", kaže Una Aleksandra Berzina-Cerenkova, direktorka Kineskog centra za studije na Univerzitetu Stradins u Rigi. Podrška prijateljskih zemalja pomoći će Pekingu da pošalje poruku da je "Evropa na strani Kine, bez obzira šta Brisel kaže", dodala je ona.

Kada je Si poslednji put posetio Zapadnu Evropu 2019. godine, ekonomije Kine i evrozone - mereno u dolarima - bile su otprilike iste veličine. Danas je Kina skoro 15 odsto veća, a predviđa se da će se taj jaz udvostručiti pre kraja ove decenije. Iako se trgovinski deficit bloka sa Kinom smanjuje, on je i dalje veći nego što je bio tada.

Ta trgovinska neravnoteža izazvala je uzbunu u Briselu, koji je pokrenuo istragu o subvencijama Pekinga za industriju električnih vozila koja je u procvatu.

Mađarska je potencijalno velika strateška prednost Pekinga u usporavanju tog zamaha jer ima moć da razvodni ili čak blokira politiku EU.

"Kina treba da pošalje jasniju poruku evropskoj javnosti da je i dalje pouzdan partner", rekao je Cui Hongjian, profesor na Univerzitetu za inostrane studije u Pekingu i bivši diplomata. To se svodi na jednu stvar, dodao je: "Pružanje povoljnije politike evropskim zemljama i kompanijama".

image