Svet

Asošiejted pres: Kina neće okrenuti leđa Rusiji da bi prigrlila Evropu

Razlozi za zbližavanje Moskve i Pekinga sveobuhvatniji su od motivacije koju bi Kina mogla imati za poboljšanje saradnje sa EU
Asošiejted pres: Kina neće okrenuti leđa Rusiji da bi prigrlila EvropuGetty © Kremlin Press Office/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Malo je verovatno da će evropski lideri naterati Peking da prestane sa podrškom Moskve u sukobu u Ukrajini, pošto Rusija i Kina nastoje da promene postojeći svetski poredak koji predvode SAD, piše Asošiejted pres.

EU želi da Kina učini dva ustupka, odnosno da umanji "trgovinsku neravnotežu" i promeni svoju "relativno prorusku poziciju" u ukrajinskom sukobu, ali je očigledno da ne pravi značajan pomak ni na jednom od ta dva pravca, piše američka novinska agencija.

AP podseća da je veći broj EU lidera u poslednje vreme pozivao Peking da izvrši pritisak na Moskvu, uključujući i najnoviji put nemačkog kancelara Olafa Šolca u Kinu. Međutim, njihovi zahtevi su uglavnom ignorisani jer, za razliku od Zapada, Kina ne krivi Rusiju i ponavlja da svako mirno rešenje ukrajinskog sukoba mora da uzme u obzir zabrinutosti Rusije, naglašava se u članku. 

Kako navodi agencija, Evropa smatra da Kinu, ipak, može privoleti stranim investicijama, ali i zato što Peking ulaže napore da poboljša odnose sa Briselom i Vašingtonom.

Međutim, ovi faktori ne nadmašuju sveobuhvatnije strateške razloge zbog kojih se Kina kina približila Rusiji, piše AP i ističe da Peking traži alternativu svetskom poretku koji predvode SAD i promoviše sopstvene kompanije, pokušavajući da postane lider u zelenim tehnologijama.

image
VV inauguration
banner