Svet

Šolcova bruka u Kini: Na aerodromu ga dočekalo svega nekoliko novinara i zamenik gradonačelnika

Kina je "svečanim dočekom" nemačkog kancelara pokazala šta misli
Šolcova bruka u Kini: Na aerodromu ga dočekalo svega nekoliko novinara i zamenik gradonačelnikaGetty © Michael Kappeler/picture alliance

Nemački kancelar Olaf Šolc doputovao je u trodnevnu, zvaničnu posetu Kini na poziv premijera Lija Ćijanga. Šolcova poseta Kini bila je prilika da pokaže da kao kancelar Nemačke ima globalni ugled i da će učiniti sve da njegova zemlja zadrži titulu "motora" Evrope koju je sa uvođenjem sankcija Rusiji i odustajanjem od jeftinih energenata neslavno izgubila.

Ispostavilo se, međutim, da je Šolca - koji je pritisnutog rekordno niskim rejtingom, podelama u vladajućoj koaliciji i katastrofalnom stanju privrede zbog čega je i krenuo put Kine, u pokušaju da obezbedi nastavak saradnje - reputacija pretekla.

Na aerodromu u gradu Čongking, odakle je krenuo u posetu Kini - tokom koje će se susreti i sa premijerom i kineskim predsednikom Si Đinpingom - Šolca je sačekala šačica novinara, a od zvaničnika samo zamenik gradonačelnika Hua Juan.

Šolcova prva destinacija bilo je industrijsko središte Čongkinga, gde je sa delegacijom ministara i poslovnih lidera posetio kompaniju koju delimično  finansira Nemačka, ali i druge lokacije u gradu, koji je proizvodna baza za kinesku automobilsku i druge industrije.

Šolc bi trebalo da poseti finansijski centar Šangaj, a potom i Peking gde će se sastati sa kineskim rukovodstvom.

Nemačke kompanije su veoma zavisne od kineskog tržišta, čak i kada podrška Pekinga Rusiji stvara trenja sa Zapadom.

Šolc je u novembru 2022. posetio Kinu u pokušaju da ojača veze u jeku geopolitičkih podela. Tada je dočekan sa počastima.

image
VV inauguration
banner