Svet

Šolc u Kini: Počinje druga "era Merkelove"?

Nemački kancelar sastaće se i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom
Šolc u Kini: Počinje druga "era Merkelove"?© Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Nemački kancelar Olaf Šolc doputovao je u jugozapadnu kinesku opštinu Čongćing, otpočevši svoju trodnevnu posetu Kini koja će trajati do utorka.

To je Šolcova druga poseta Kini na funkciji kancelara, a njegovo putovanje, prema pisanju kineskog "Global tajmsa", mnogi porede sa "erom Merkelove", što je pozitivan signal koji naglašava da je evropska zemlja aktivna u svojoj želji da širi pragmatičnu saradnju sa Pekingom.

Tokom Šolcove posete Kini, sa njim će se sastati predsednik Si Đinping, a razgovaraće i sa premijerom Li Ćijangom.

Šolc je prvi lider velike zapadne zemlje koji je posetio Kinu ove godine, a njegova poseta dešava se nakon nedavnih promena u odnosima Kine i EU nakon što je Brisel podigao trgovinske tenzije sa Pekingom zbog novih energetskih industrija.

Očekuje se da bi Šolcovo putovanje moglo da pomogne u ublažavanju tih "rascepa" i umanji rizike od "zelenog trgovinskog rata", nudeći ravnotežu antikineskim glasovima unutar EU, usmeravajući odnose bloka i Pekinga na zdraviji i stabilniji kolosek. 

"Raspored posete je bogatiji od prethodne posete u novembru 2022, što pokazuje da Šolcova vlada nastoji da održi i obogati pragmatičnu saradnju sa Kinom. Postoje diskusije o određenim sličnostima između Šolcovog putovanja i prethodne posete Kini koju je obavila bivša nemačka kancelarka Angela Merkel", kaže za "Global tajms" Čui Hongjian, profesor na Akademiji za regionalno i globalno upravljanje Pekinškog univerziteta za inostrane studije.

To je, dodaje, pozitivan signal budući da su kinesko-nemački odnosi dostigli vrhunac upravo u eri Merkelove.

image
VV inauguration
banner