Srbija i Balkan

Ana Brnabić: Poseta Si Đinpinga priznanje našeg značaja i potencijala

Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, što je nama izuzetno značajno, ona štiti naše interese u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, istakla je predsednica Skupštine Srbije
Ana Brnabić: Poseta Si Đinpinga priznanje našeg značaja i potencijala© F.S./ATAImages

Komentarišući dolazak lidera Kine Si Đinpinga u Srbiju, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Branbić izjavila je da je reč o istorijski poseti koja odaje priznanje značaju Srbije.

"Danas i sutra su istorijski dani za Srbiju. Poseta Si Đinpinga je velika čast koja je ukazana našoj zemlji. Priznanje za značaj, za naše potencijale. Imamo istorijski najbolje odnose s Kinom. Globalna supersila, ekonomija broj dva u svetu, raste bez sumnje uskoro u ekonomiju broj jedan. Počastvovani smo što Si Đinping u svojoj evropskoj turneji obilazi, pored Francuske i Mađarske, samo još Srbiju, a to je vest u svim svetskim medijima", izjavila je Brnabićeva u jutarnjem programu televizije "Hepi".

Osvrćući se na odnos nekadašnjih srpskih zvaničnika prema kineskim ulaganjima, kao i poseti kineskog lidera, te blaćenje iste u "tajkunskim", Šolakovim medijima, podsetila je na to kakve su odnose oni gradili.

"Oni su imali prema svim svetskim silama odnos kao da smo mi kolonija. Setimo se samo puštanja na slobodu 1.800 albanskih terorista. Oni uvek kreću od sebe. Posete državnika su bile vrlo retke, nismo imali nikakve donose s Narodnom Republikom Kinom", rekla je Brnabićeva, te dodala da je Kina najveći pojedinačni strani investitor u Srbiji prethodne tri godine.

Takođe, istakla je da odnos Srbije i Kine nije nimalo nalik kolonijalnom odnosu.

"Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, što je nama izuzetno značajno. Hvala mnogo Kini na tome, oni štite naše interese u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, i time takođe štite međunarodno pravo. Kina je politička sila koja promoviše mir, predvidljivost, poštovanje povelja UN", istakla je predsednica Skupštine Srbije.

Po njenim rečima, besmislene su priče opozicije da su kineski krediti omča oko vrata Srbiji.

"Kredit od Kine uzimaju SAD, članice EU, Kina je najveći zajmodavac na svetu. Oni su prilično povoljni i izuzetno efikasni u obradi tih kredita. Oni su dakle za nas izuzetno dobri. Imamo i MMF koji je sveprisutan u Srbiji od 2014. i koji takođe služi da čitavom svetu pokaže da je Srbija solventna, fiskalno stabilna država i da je nama nivo zaduživanja, stranog duga manji od evropskog proseka", precizirala je Brnabićeva.

Pomenula je brojne kineske investicije u Srbiji, probleme koje je su u Železari Smederevo i RTB Boru rešili upravo Kinezi, te avio-liniju ka Pekingu, ali i činjenicu da je srpski izvoz u Kinu prešao milijardu dolara godišnje. 

"Ovo je priznanje za našu nezavisnu, samostalnu spoljnu politiku koju Narodna Republika Kina i sve ostale slobodarske zemlje cene. Ovo je priznanje naše pozicije i uticaja na evropskom kontinentu. Ova poseta doneće mnogo toga dobrog našem građaninu pojedinačno. Jer sve što mi radimo svaki dan, radimo upravo zbog ljudi", zaključila je Ana Brnabić na "Hepiju".

image