Svet

Bivši francuski premijer za "Global tajms": Od Sijeve posete očekujem mir u Evropi

Francuska jeste saveznik SAD, ali da ne želi da bude usklađena sa njihovim interesima
Bivši francuski premijer za "Global tajms": Od Sijeve posete očekujem mir u EvropiGetty © Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Francuska ima dobre odnose sa Kinom za razliku mnogih drugih zemalja, uključujući i članice EU, rekao je bivši francuski premijer Žan Pjer Rafaren u intervjuu za kineski list "Global tajms".

"Prioritet naših budućih odnosa, po mom mišljenju, je izgradnja mira. Kratkoročno, to je zajedničko delovanje za mir u Ukrajini. Srednjoročno, to je izgradnja novog multilateralizma koji će omogućiti mir i razvoj na našoj zajedničkoj planeti", rekao je Rafaren, odgovarajući na zahtev da oceni trenutne odnose Kine i Francuske.

On tvrdi da se francuska vizija evropske "strateške nezavisnosti" širi blokom, dodavši da Francuska jeste saveznik SAD, ali da ne želi da bude usklađena sa njihovim interesima.

"Mesto Donalda Trampa u američkoj debati uverilo je mnoge evropske lidere da je hitno potrebno promovisati naš suverenitet", izjavio je bivši francuski premijer. 

Na pitanje šta očekuje od posete kineskog predsednika Si Đinpinga Starom kontinentu, Rafaren je odgovorio: "Mir u Evropi".

"Ostanimo verni duhu generala de Gola kada je, pre 60 godina, odlučio da uspostavi diplomatske odnose sa Kinom. Razlike su verovatno bile veće nego sada, ali je centralna ideja bila da su naše sudbine povezane, a samim tim i put saradnje. Za to je neophodan direktan i iskren dijalog, razumevanje interesa i vrednosti jednih drugih, kao i poštovanje suvereniteta", zaključio je Rafaren.

image