Srbija i Balkan

"Euraktiv": Srbija širi svoje ruke i ekonomiju bratu Siju

Dolazak kineskog lidera u Srbiju uznemirio je zapadne dušebrižnike
"Euraktiv": Srbija širi svoje ruke i ekonomiju bratu Siju© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu iznenadila je mnoge, budući da dolazi u trenutku kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić "odoleva sve većem pritisku da svoju spoljnu politiku uskladi sa Zapadom, naročito EU", piše "Euraktiv".

Portal navodi da je uticaj Pekinga u Srbiji ojačao u proteklih deset godina, sa kineskim investicijama koje su u periodu od 2014. do 2023. premašile 5,1 milijardu evra.

Kada je reč o ekonomiji, Peking je drugi najveći trgovinski partner Beograda – odmah posle EU. Tokom dvodnevne posete Sija Srbiji, očekuje se potpisivanje više sporazuma, uključujući izgradnju metroa i EKSPO 2027.

Uprkos "pokušajima" Brisela da privuče Beograd, evroskepticizam je izražen u Srbiji – nedavna anketa je pokazala da svega 33 odsto Srba podržava članstvo u EU.

Sa druge strane, anketa Vestminsterske fondacije za demokratiju sprovedena 2023. pokazala je da 42 odsto Srba veruje da mogu i treba da se oslone na Rusiju. Njih osam odsto veruje da treba da se oslone na Kinu, kada je reč o međunarodnim odnosima. Svega 25 odsto imalo je poverenja u EU.

Drugo nedavno istraživanje pokazalo je da više od 75 odsto Srba smatra Kinu za prijateljsku zemlju, dok 64 odsto veruje da će se odnosi Kine i Srbije dodatno unaprediti.

Ove brojke su u stalnom porastu od pandemije kovida kada EU nije pružila brzu i adekvatnu podršku zemljama kandidatima dok su kineski avioni dostavljali hirurške maske i rukavice, a kasnije i vakcine, na beogradski aerodrom.

Tada su zidovi i bilbordi u Srbiji bili prekriveni velikim natpisima na kojima je pisalo "Hvala, brate Si", objašnjava "Euraktiv".

Kineska politička retorika koja naglašava teritorijalni integritet država takođe je odjeknula u Srbiji s obzirom na tekući spor sa tzv. Kosovom.

U februaru 2024. Vučić je u intervjuu kineskoj televiziji CGTN objasnio: "Za nas je to vrlo jednostavno. Tajvan je Kina. A na vama je da vidite šta, kada i kako ćete to učiniti."

image