Srbija i Balkan

Vučić uoči posete Si Đinpinga: Kina je najbolji partner Srbije u ostvarivanju državnih ciljeva

Vučić je naglasio da je Srbija potpuno posvećena Sijevoj poseti i da veruje da će ona doneti koristi i biti u interesu i kineskog i srpskog naroda
Vučić uoči posete Si Đinpinga: Kina je najbolji partner Srbije u ostvarivanju državnih ciljeva© Tanjug/Damir Sagolj/Pool Photo via AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pred posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu da je Kina najbolji partner Srbije u ostvarivanju državnih ciljeva.

"Kada upravljaš državom, morate da imate ambiciozne ciljeve. Potrebno je stalno postavljati nove ciljeve. Prilikom ostvarivanja tih novih ciljeva i zadataka naš najbolji partner uvek je bila i biće Narodna Republika Kina, predsednik NRK Si Đinping zato što on uvek ispunjava svoja obećanja", prokomentarisao je Vučić za Kinesku centralnu televiziju.

Vučić je rekao da polaže velike nade i očekivanja u Sijevu posetu, uprkos teškoj situaciji u kojoj se Srbija trenutno nalazi.  

"Kina je uvek bila na strani međunarodnog prava i uvek je podržavala Srbiju, kao što smo mi podržavali Kinu", naglasio je Vučić.

Ocenio je da Sijeva poseta Beogradu dolazi u pravo vreme, da je veoma srećan zbog razgovora koje će imati sa kineskim predsednikom i da postoji mnogo tema o kojima će razgovarati.      

Predsednik je rekao da Si uvek ispunjava ono što je rekao, ne obećava mnogo, ali da kada obeća, onda sve i ispuni.     

Za kinesku High-End Interviews predsednik Srbije je dodao da pamti svaki detalj posete kineskog predsednika Beogradu 2016. godine.

"Pokazao je koliko je skroman i od pomoći za Srbiju", rekao je Vučić i podsetio na probleme železare "Smederevo".

"Spasio je tada više od 10.000 radnih mesta", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da Srbija može i treba da nauči, kako je naveo, "na hiljade stvari od svojih kineskih prijatelja".

Vučić je naglasio da je Srbija potpuno posvećena Sijevoj poseti i da veruje da će ona doneti koristi i biti u interesu i kineskog i srpskog naroda.

Prema njegovim rečima, Beograd i Peking mogu da sarađuju u hiljadu oblasti - od železnice i industrije do turizma i kulture. 

"Postoji jedna važna stvar. Sporazum o slobodnoj trgovini koji smo potpisali u Pekingu. To je veoma važan sporazum za nas. Zbog toga što smo sada dostigli ukupnu trgovinsku razmenu od 6,1 milijardu dolara između naše dve zemlje. Verujem da ćemo to udvostručiti ili utrostručiti u narednih 10 godina ili čak i više od toga", naveo je Vučić.

Kada je u pitanju Tajvan, Vučić je istakao da Srbija snažno podržava princip jedne Kine.

"Kina je uvek bila na strani međunarodnog javnog prava i uvek nas je podržavala, kao što smo mi uvek podržavali Kinu. Tajvan je Kina. I tačka", rekao je predsednik Srbije.

On je dalje naglasio da ceo svet polaže velike nade upravo na kineskog lidera Si Đinpinga, jer je on "jedan od retkih ljudi na svetu koji zaista mogu da doprinesu tome da se završe neki ratovi i uspostavi dugoročni mir".

"Iskreno govoreći, svi u svetu, bez obzira šta govore u javnom prostoru, svi polažu velike nade u inicijative predsednika Sija da donese mir u današnji svet. Znam to dobro jer komuniciram sa svima", poručio je srpski lider.

image