Ekonomija

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom: Prve godine 60 odsto poljoprivrednog izvoza oslobođeno carine

Od plaćanja carine biće oslobođeni proizvođači jabuke, višanja, šljiva, svinjskog mesa, goveđe kože i piva, a u drugom segmentu za pet godina tu će ući i proizvođači vina i rakije
Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom: Prve godine 60 odsto poljoprivrednog izvoza oslobođeno carine© Huebi / thanapun - stock.adobe.com

Čak 60 odsto našeg izvoza biće oslobođeno carine prilikom izvoza već u prvoj godini stupanja na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, rekla je danas ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

"Koliko je to bitno pokazuju činjenice da će plaćanja carine biti oslobođeni proizvođači jabuke, višanja, šljiva, svinjskog mesa, goveđe kože i piva, a u drugom segmentu za pet godina tu će ući i proizvođači vina i rakije", rekla je ministarka Tanasković za Tanjug.

Među proizvodima koji će odmah po stupanju sporazuma na snagu biti oslobođeni plaćanja carine su i, seme suncokreta, seme uljane repice, ruže, sušeno mahunasto povrće, kiseli krastavci.

Bez carine će se izvoziti i kukuruz šećerac, svinjska mast, pastrmka i šaran, prerađevine i konzervirani proizvodi od mesa, kobasičarski proizvodi, konzervirano povrće, džemovi, mineralna i prirodna voda, pivo, sveže i sušeno bilje za industrijsku svrhu.

U roku od pet godina, kategorija A5, koja čini 16 odsto ukupne razmene, biće ukinute carine na proizvode kao što su šampanjac i penušava vina, vina u pakovanju od dva litra, ostala fermentisana pića, krompir, paradajz, crni i beli luk, kupus, kruške, grožđe, dinje, plavi patlidžan, sveža slatka paprika, šargarepa, mahunasto povrće, spanać, bundeva, tartufi, supe, čorbe, žvake, sokovi od jabuke i drugo.

Sporazum o trgovini sa Kinom potpisan je prilikom nedavne posete državne delegacije ovoj zemlji i njime je precizirano da će jedna grupa proizvoda biti oslobođena od plaćanja carina danom stupanja na snagu ovog sporazuma, što se očekuje u maju ili junu.

Za drugu grupu će carine biti ukinute u pet jednakih godišnjih tranši od stupanja na snagu Sporazuma i ove robe biće oslobođene plaćanja carine za pet godina.

Carine na robu iz treće grupe, sa poreklom iz kategorije A10, biće ukinute u 10 jednakih godišnjih tranši, a carina će biti oslobođene za 10 godina, dok će carine na robu sa poreklom iz kategorije "A15" biti ukinute u 15 godišnjih tranši od stupanja na snagu sporazuma i biće oslobođene plaćanja carine za 15 godina.

Za neke proizvode carine će ostati na snazi.

Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije usvojio je danas jednoglasno Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine.

Taj predlog je Narodnoj skupštini podnela Vlada Srbije 20. oktobra 2023. godine.

Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Kinom obuhvaćeno je 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine.

image