Svet

Potvrđeno: Si Đinping u Beogradu 7. i 8. maja

Ministarstvo spoljnih poslova NR Kine potvrdilo je dolazak kineskog predsednika u Evropu i posetu Srbiji
Potvrđeno: Si Đinping u Beogradu 7. i 8. maja© WANG ZHAO - Pool /Getty Images

Kineski predsednik Si Đinping boraviće u Francuskoj, Srbiji i Mađarskoj od 5. do 10. maja, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Ovo je prva potvrda sa kineske strane o putovanju lidera Kine u Evropu.

Istovremeno, pres služba predsednika Srbije saopštila je da će predsednik Kine Si Đinping boraviti u utorak 7. i sredu, 8. maja u zvaničnoj poseti Srbiji, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić će ugostiti predsednika Kine, koji će boraviti u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbije, najavila je pres služba predsednika Srbije.

Naknadno će biti saopšteni program i satnica posete.

Prethodno je informaciju o dolasku Sija u Evropu i posetu Budimpeši potvrdio i mađarski ministar Gergelj Guljaš za "Blumberg". Premijer Viktor Orban želi da produbi ekonomske veze sa Kinom, uključujući i proširenje učešća Mađarske u inicijativi "Pojas i put", u koju će se uključiti projekti modernizacije železnice i finansiranja novog naftovoda koji bi je povezao sa Srbijom, navodi se u publikaciji.

Podsećamo, u NATO napadu na ambasadu Kine 7. maja 1999. godine, u 23.45 ubijeni su Su Sinhgu i Džu Jing, dopisnici lista Guangming žibao, kao i Šao Junhuan, novinarka agencije Sinhua, dok je 20 osoba povređeno.

Ambasada je pogođena sa tri projektila, južni deo zgrade pogodile su dve rakete, jedna poslednji sprat, a druga prizemlje.

Treći projektil srušio je prizemlje i podrum zapadnog dela zdanja na Novom Beogradu - vidno obeleženog kao objekat od diplomatskog značaja.

Uništene su, takođe, i pomoćne zgrade u dvorištu ambasade, kao i parkirani automobili, dok su znatna oštećenja pretrpeli i objekti u neposrednoj blizini, posebno zgrada "Energoprojekta" i Stambeno-poslovni centar JBC (Ju biznis centar).

Na mestu bombardovanja kineske ambasade 2009. godine otkrivena je spomen-ploča - simbol prijateljstva dva naroda.

Poslednja poseta pre osam godina

Si je poslednji put boravio u poseti Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma "Pojas i put", kada je potpisan sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine.

Najavljujući posetu kineskog predsednika, Vučić je rekao da je Si jedan od najznačajnijih svetskih lidera i naš iskreni prijatelj kojeg želimo da dočekamo u najboljoj atmosferi i na najlepši mogući način.

image