Svet

Si Đinping za "Mađar nemzet": Jaka, plodonosna i dinamična saradnja Kine i Mađarske

Trenutno se događa ubrzana transformacija kakva nije viđena u proteklom veku, međunarodna zajednica mora zajedno odgovoriti na izazove koji nastaju, navodi se u tekstu
Si Đinping za "Mađar nemzet": Jaka, plodonosna i dinamična saradnja Kine i MađarskeGetty © Stephane Cardinale - Corbis/Corbis

Od uspostavljanja diplomatskih odnosa pre 75 godina, Kina i Mađarska su ostale dobri prijatelji i uživali u obostrano korisnoj saradnji, navodi se u tekstu objavljenom u važnom mađarskom listu "Mađar nemzet" koji je potpisao Si Đinping, uoči posete kineskog predsednika Budimpešti.

"Mađarska je danas glavna destinacija za kineske investicije, kao i važan trgovinski partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi. Naša bilateralna saradnja je jaka, plodonosna i dinamična", navodi se u tekstu.

I Kina i Mađarska se trenutno nalaze u važnim razvojnim stadijumima, gde Kina nastoji da ostvari visoko kvalitetan razvoj, promoviše otvaranje po visokim standardima, i teži da postane velika, moderna socijalistička zemlja i nastavi sa velikim podmlađivanjem kineske nacije, dok Mađarska ulaže svaki napor u dalji razvoj. 

"Naše dve zemlje treba da nastave tradiciju prijateljstva i ojačaju političke temelje bilateralnih odnosa. Jače političko poverenje je kamen temeljac brzog i stabilnog razvoja kinesko-mađarskih odnosa", piše u tekstu i dodaje da Peking i Budimpešta treba da nastave da "čvrsto podržavaju jedni druge po pitanjima koja uključuju naše suštinske interese".

Kina će nastaviti da radi sa Mađarskom na stvaranju veće sinergije između Inicijative Pojas i put i mađarske strategije istočnog otvaranja, kao i na ubrzanju izgradnje železničke veze Budimpešta-Beograd i drugih značajnih projekata saradnje.

Ojačaće saradnju sa Mađarskom u čistoj energiji, veštačkoj inteligenciji, digitalnoj ekonomiji, zelenom razvoju i drugim oblastima u nastajanju, podsticati nove kvalitetne proizvodne snage i služiti našem visokokvalitetnom razvoju, dodaje se u tekstu. 

"Naše dve zemlje treba da vode regionalnu saradnju i da se drže dobrog pravca odnosa Kine i Evrope. Saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u skladu je sa savremenim i razvojnim trendovima i služi zajedničkim interesima svih relevantnih zemalja", ističe se u tekstu.

Takođe se napominje da se u poslednje vreme u odnosima Kine i Evrope mogu primetiti znaci stabilnosti koji ukazuju na poboljšanje, i da dve strane imaju odgovornost da zajedno obezbede više stabilnosti za svet i veći podsticaj globalnom razvoju.

"Spremni smo da radimo sa Mađarskom na produbljivanju i potkrepljivanju saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope i obezbeđivanju stabilnog i održivog rasta odnosa Kine i Evrope", navodi se u tekstu.

Ističe se da se trenutno događa ubrzana transformacija kakva nije viđena u proteklom veku, te da međunarodna zajednica mora zajedno odgovoriti na izazove koji nastaju.

"Kina i Mađarska imaju slične poglede i stavove o međunarodnim i regionalnim situacijama. Važno je da ostanemo posvećeni solidarnosti i saradnji, da zastupamo zajedničke vrednosti čovečanstva kao što su mir, razvoj, pravičnost, pravda, demokratija i sloboda, i da praktikujemo istinski multilateralizam. Trebalo bi da se zalažemo za ravnopravan i uredan multipolarni svet i univerzalno korisnu i inkluzivnu ekonomsku globalizaciju, da kontinuirano nastojimo da izgradimo zajednicu sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo i ubrizgamo više pozitivne energije u očuvanje svetskog mira i promovisanje zajedničkog razvoja", zaključuje se u tekstu.

image