Svet

Tajno oružje Si Đinpinga: Meka moć prve dame Kine

Veoma popularna i uspešna Peng Lijuan sve svoje talente stavila je u službu imidža supruga Si Đinpinga u trenutku kada je postalo jasno da ga čeka visoki položaj, i dokazala da je istinita izreka da iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena
Tajno oružje Si Đinpinga: Meka moć prve dame Kine© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs

Peng Lijuan spremna je da impresionira sve oko sebe i ulepša imidž Kine u inostranstvu, konstatovao je Si-En-En komentarišući prvu međunarodnu posetu predsedničkog para pošto je Si Đinping došao na čelo zemlje 2013. godine.

"U elegantnom kaputu s kaišem, podignutom kragnom i svetloplavim šalom, stajala je pored supruga kada su stigli u Moskvu. Ozareno se smešila, rukovala s domaćinima", pisao je tada Si-En-En dodajući da prvoj dami ne treba pomoć u odnosima s javnošću budući da je čuvena pevačica, nadaleko poznata u Kini po svom glasu i patriotskim narodnim pesmama.

I zaista, u istoriji Narodne Republike Kine nikada nije bilo prve dame poput Peng Lijuan – odmah je privukla veliku pažnju širom sveta, porede je s prvim damama Francuske i SAD Karlom Bruni i Melanijom Tramp, a neretko je isticana njena vitalna uloga u ublažavanju lošeg imidža predsednika Sija na Zapadu koji je posledica straha od ekonomskog uspona najveće azijske države a koja se sve češće uzimala za "pretnju".

"Peng Lijuan je ključna u kulturnim komponentama Sijeve meke moći, dala je snažan i pozitivan doprinos kineskoj diplomatiji", izjavio je svojevremeno profesor kineske politike Džordž Guo na američkom Gilford koledžu, ali i dodao njen uticaj u zemlji u kojoj, zahvaljujući šarmu i harizmi, ima veliku podršku javnosti, te istakao da je upravo njena popularnost u vojsci bila značajna za Sijevu karijeru.

Naime, Peng, rođena u porodici umetnika u provinciji Šandung, nakon studija na lokalnom univerzitetu za umetnost i dizajn pridružila se kao sopran orkestru Narodnooslobodilačke armije, a stigla je i do čina general-majora.

Njena impresivna karijera ukratko glasi ovako: veliku popularnost i jedinstvenu poziciju u svetu kineske narodne vokalne muzike stiče redovnim pojavljivanjem na novogodišnjoj gala svečanosti na državnoj televiziji (CCTV), osvaja brojna priznanja na pevačkim takmičenjima, laureat je i najprestižnije kineske pozorišne nagrade Cvet šljive, predavala je na Univerzitetu umetnosti Šandung i Kineskom muzičkom konzervatorijumu, a bila je dekan Akademije umetnosti Narodnooslobodilačke armije (2011–2017). Izvela je kinesku operu na obeležavanju 60 godina Ujedinjenih nacija u Njujorku, a našla se i na Forbsovoj listi najmoćnijih žena.

Pošto je Si Đinping 2007. postao jedan od devet članova Politbiroa Stalnog Centralnog komiteta KP Kine, odnosno jedna od najuticajnijih ličnosti u tamošnjoj politici, Peng Lijuan se posvećuje humanitarnom radu. Treba pomenuti i njen angažman u kampanjama za podizanje svesti o HIV-u i tuberkulozi u kineskoj javnosti. Analitičari su isticali da je zahvaljujući njoj Si sve više predstavljan kao dobronamerni vođa koji saoseća sa svojim narodom.

Kineski mediji uvek ističu njenu lojalnost i državi i suprugu, s kojim je u braku od 1987. godine i imaju ćerku, a obožavaoci je od milošte zovu Mama Peng. U profilu objavljenom u glasilu Centralnog komiteta Komunističke partije Kine "Pipls dejli" istaknuto je da je "njen život verna ilustracija kineskog sna". Tako i izgleda.

image