Srbija i Balkan

Vučić i Si potpisali zajedničku izjavu, razmenjeno i 28 dokumenata o saradnji

Potpisana je zajednička izjava dve zemlje o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri
Vučić i Si potpisali zajedničku izjavu, razmenjeno i 28 dokumenata o saradnji© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping potpisali su danas u Beogradu Zajedničku izjavu dve zemlje o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, a na ceremoniji je razmenjeno 28 dokumenata o saradnji.

U Palati Srbija, u prisustvu predsednika Vučića i Sija, potpisani su sledeći sporazumi:

  1. Ugovor između Republike Srbije i Narodne Republike Kine o izručenju.
  2. Ugovor između Srbije i Kine o sudskoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima.
  3. Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine radi uspostavljanja Koordinacionog mehanizma za praćenje implementacije Srednjoročnog akcionog plana o zajedničkoj izgradnji inicijative "Pojas i put" između Vlade Srbije i Vlade Kine.
  4. Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zelenog i održivog razvoja između Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Nacionalne Komisije za razvoj i reforme Kine.
  5. Memorandum o razumevanju o jačanju saradnje u oblasti digitalne ekonomije između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Nacionalne uprave za podatke Kine.
  6. Protokol za unapređenje Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i Vlade Kine.
  7. Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Ministarstva trgovine Kine o saradnji u oblasti elektronske trgovine.
  8. Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Kine o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.
  9. Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Generalne uprave carina Narodne Republike Kine o saradnji u sprečavanju i kontroli avijarne influence.
  10. Protokol o fitosanitarnim uslovima za izvoz svežih borovnica iz Republike Srbije u Kinu.
  11. Protokol o inspekcijskim, karantinskim i sanitarnim zahtevima za izvoz suvih šljiva iz Srbije u Narodnu Republiku Kinu.
  12. Memorandum o razumevanju o saradnji na ublažavanju siromaštva posredstvom nauke i tehnologije između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Vlade Kine.
  13. Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Ministarstva industrije i informacionih tehnologija Kine.
  14. Sporazum o radio-televizijskoj i onlajn audio-vizuelnoj saradnji između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Republike Srbije i Nacionalne uprave za radio i televiziju Narodne Republike Kine.
  15. Memorandum o razumevanju u oblasti geologije i rudarstva između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva prirodnih resursa Kine.
  16. Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i turizma Kine za period 2025-2028. godine.
  17. Zajedničko saopštenje Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i turizma Kine o zvaničnom osnivanju Kineskog kulturnog centra u Beogradu.
  18. Memorandum o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i Kineske nacionalne svemirske uprave o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i korišćenju svemirskog prostora u mirnodopske svrhe.
  19. Memorandum o razumevanju o saradnji u Međunarodnoj lunarnoj istraživačkoj stanici.
  20. Memorandum o razumevanju o sportskoj saradnji između Olimpijskog komiteta Srbije i Olimpijskog komiteta Kine.
  21. Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji o pružanju bespovratne pomoći između Vlade Srbije i Vlade Kine.
  22. Pisama o izradi studije izvodljivosti za projekat Ministarstva prosvete "Pametno obrazovanje i digitalne škole" između Vlade Srbije i Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Kine.
  23. Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti razvoja ljudskih resursa između Ministarstva za evropske integracije Srbije i Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Kine.
  24. Sporazum o razmeni vesti i saradnji između Novinske agencije Tanjug i Novinske agencije Sinhua.
  25. Memorandum o razumevanju između Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije i Kineske medijske grupe.
  26. Memorandum o razumevanju između novina "Politika" i magazina Kineske medijske grupe.
  27. Sporazum o produbljivanju saradnje između Javne medijske ustanove Radio-televizije Srbije (RTS) i Kineske medijske grupe.
  28. Pismo o namerama između Ministarstva kulture Srbije i Kineske medijske grupe.
image