Srbija i Balkan

Vučić ispratio kineskog predsednika; Si otputovao u Budimpeštu

Kina nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet Srbije, a Srbija isto tako smatra da je Tajvan Kina, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Vučić ispratio kineskog predsednika; Si otputovao u Budimpeštu© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Kineski predsednik Si Đinping završio je dvodnevnu posetu Beogradu, a na aerodromu "Nikola Tesla" ga je ispratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Si Đinping je sa suprugom u Beograd došao juče, a svečani doček uz najviše državne počasti priređen mu je danas ispred Palate Srbija.

Predsednika NR Kine na crvenom tepihu dočekali su predsednik Vučić sa suprugom Tamarom, kao i premijer Miloš Vučević sa članovima i potpredsednicima vlade i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Sija je ispred Palate Srbija dočekao i veliki broj građana Srbije koje je on zajedno sa predsednikom Vučićem pozdravio. Posle toga je održan njihov zajednički sastanak, a zatim i sastanak dve delegacije.

Kineski predsednik je izjavio je da je u današnjim razgovorima sa predsednikom Srbije postignut značajan konsenzus i da će Srbija biti prva država iz Evrope sa kojom će izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću.

Si je dodao da će Kina i Srbija zajednički primeniti inicijativu za globalni razvoj, globalnu bezbednost i globalnu civilizaciju i da će unaprediti izgradnju zajednice za zajedničku budućnost čovečanstva.

"Dve strane će zagovarati fer pristup i pravdu i zajednički će se suprotstaviti hegemonizmu i politici moći", rekao je Si.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne može da sakrije sreću zbog posete kineskog predsednika i da Srbija gaji ogromno poštovanje prema Kini i podržava princip jedne Kine.

"Uvek će imati podršku Srbije jer na tome počiva Povelja UN i na tome se zasniva međunarodno javno pravo. Zahvalan sam predsedniku Siju po pitanju KiM i teritorijalnog integriteta Srbije. Imamo sreću da smo u Kini uvek imali prijatelja. Rekao sam Siju da će se Srbija snažno odupirati pritiscima", rekao je Vučić.

Predsednici su potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću, a upriličena je i ceremonija razmene 28 dukumenata o saradnji.

Si Đinping je sinoć doputovao u Beograd u pratnji supruge Peng Lijuan, a na aerodromu "Nikola Tesla" ga je dočekao predsednik Vučić sa suprugom Tamarom.

Tokom posete kineskog predsednika na snazi su bile posebne bezbednosne mere, u okviru kojih je angažovano 6.694 policijskih službenika, a neke ulice su povremeno zatvarane.

U čast kineskog lidera Si Đinpinga na ulicama glavnog grada vijorile su se zastave Kine i Srbije.

Postavljeni su i bilbordi sa natpisom na srpskom i kineskom jeziku – "Dobro došli poštovani kineski prijatelji", a duž auto-puta bandere su okićene zastavicama dveju država.

Sve najnovije vesti o dočeku predsednika Kine pratite uživo u blogu RT Balkan

  • 8. maj 2024 • 20:20

    20:20

    Vučević: Predsedniče Si hvala na poseti!

    Premijer Srbije Miloš Vučević ispratio je kineskog predsednika Si Đinpinga na aerodromu Nikola Tesla, zahvalivši se na poseti.

    "Poštovani predsedniče Si, dragi prijatelju! Srbija Vam je zahvalna na bratskoj ljubavi i časti koju ste nam ukazali svojom posetom! Srbi su narod čiste duše i velikog srca i naša vrata širom su otvorena za svu braću i prijatelje iz Narodne Republike Kine koji ovde sa ljubavlju i dobrim namerama dolaze! Srbija Vam je zahvalna na iskrenoj podršci koju pružate, pre svega, na polju očuvanja vitalnih nacionalnih interesa ali i ekonomskog i privrednog razvoja. Nadam se da će ovakve posete postati tradicija! Srećan put i do ponovnog susreta, dragi prijatelju", naveo je Vučević na Instagramu.

  • 19:30

    Kineski predsednik završio posetu Beogradu; Ispratio ga Vučić

    Kineski predsednik Si Đinping završio je dvodnevnu posetu Beogradu, a na aerodromu "Nikola Tesla" večeras ga je ispratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom.

    Ispraćaju kineskog predsednika i njegove supruge profesorke Peng Lijuan prisustvovali su i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, predsednik vlade Miloš Vučević, ministar spoljnih polova Marko Đurić.

    U delegaciji su bili i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović, ambasador Kine u Srbiji Li Ming, sa suprugom Lu Fangcing, kao i vojni ataše Kine.

    Iz Beograda kineski predsednik odlazi u Budimpeštu gde će se sastati sa tamošnjim zvaničnicima.

  • 18:05

    Vučić i Si potpisali Izjavu o strateškom partnerstvu Srbije i Kine

    Predsednici Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Si Đinping, potpisali su danas Zajedničku izjavu Republike Srbije i Narodne Republike Kine o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

    U Zajedničkoj izjavi, između ostalog se navodi da se Srbija i Kina suprotstavljaju nametanju bilo kakvog rešenja konačnog statusa "Kosova", i sve zainteresovane strane treba da u okviru rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999), putem dijaloga i konsultacija postignu uzajamno prihvatljivo rešenje.

    Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

  • 16:08

    Vučić: Daćemo sve od sebe da ostanemo iskreni prijatelji Kine

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je tokom svečanog ručka koji je priredio u čast predsednika Kine Si Đinpinga i njegove supruge Peng Lijuan da će Srbija dati sve od sebe da ostane lojalan i iskren prijatelj Kini.

    "Za nas je danas najveća čast, poštovani predsedniče Si, što ste, sa Vašom suprugom, profesorkom Peng, u poseti Republici Srbiji. Daćemo sve od sebe da ostanemo lojalni, odgovorni i iskreni prijatelji NR Kine, kao što smo u potpunosti uvereni da će NR Kina uvek čvrsto stajati uz svog malog prijatelja Republiku Srbiju", objavio je Vučić na Instagram nalogu".

    Vučić je dodao je Srbija mala po veličini, ali da ima veliko srce i poručio da takav odnos ima prema Kini.

    "Hvala vam za svaku vrstu pomoći i podrške. Hvala Vam i za poštovanje koje pokazujete prema našoj zemlji. Ovo je vaša kuća, želim Vam dobro zdravlje i da dugo vladate NR Kinom. Neka živi čelično prijateljstvo NR Kine i Srbije!", poručio je Vučić.

    Na ručku je priređen i muzički program, izvođene su pesme na kineskom i srpskom jeziku, uključujući i pesmu "Ovo je Srbija"

  • 15:56

    Ministarka Begović potpisala tri memoranduma o saradnji sa kineskim partnerim

    Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović potpisala je danas, tokom plenarnog sastanka dve delegacije, tri memoranduma o razumevanju sa partnerima iz Narodne Republike Kine.

    Reč je o Memorandumu o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Kineske nacionalne svemirske uprave o saradnji u Međunarodnoj lunarnoj istraživačkoj stanici (ILRS), Memorandumu o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i korišćenju svemira u mirne svrhe, kao i Memorandumu o ublažavanju siromaštva posredstvom nauke i tehnologije između Ministarstva nauke i tehnologije Vlade Narodne Republike Kine i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstva poljoprivrede.

    Ministarka je istakla da je poseta predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga je ogromna čast za Srbiju, kao i da je počastvovana što je prisustvovala sastancima dvojice predsednika, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

    "Kineski narod bio je sa nama u najtežim momentima srpske istorije i ova poseta predstavlja potvrdu izuzetnih odnosa naše dve države. Prijateljstvo Republike Srbije i Narodne Republike Kine je stvar tradicije i međusobne podrške koja se neguje decenijama. Republika Srbija jeste i uvek će biti partner Kini i veliko mi je zadovoljstvo što smo veličanstvenim dočekom Si Đinpinga to dokazali", rekla je ministarka Begović.

  • 14:28

    Pačići na dočeku kineskog predsednika

    Ispred Palate "Srbija" priređen je specijalni doček za kineskog predsednika Si Đinpinga, a pored zvaničnika, na crvenom tepihu, tik pred njihov dolazak, su se našli neočekivani gosti - patka sa pačićima, koji su želeli da pozdrave Sija.

    Mama patka je s ponosom i neobičnom samouverenošću koračala svojim putem, ignorišući sve protokolarne norme. Njeni pačići, mali i živahni, pratili su je u stopu, čineći da scena izgleda još neobičnije i šarmantnije.

    Pre samog dolaska kineskog predsednika Si Đinpinga i njegove supruge Peng Lijuan, na platou ispred Palate "Srbija" prošetali su se patka sa pačićima. Naravno da su svi objektivi i kamere bile uperene u njih, a ova simpatična scena za kratko vreme je postala viralna i izmamila osmehe ljudi koji su se tu zatekli. Neplanirani trenutak spontanosti i humora dodao je dozu lakoće i nepredvidljivosti formalnoj atmosferi.

  • 14:23

    Ministar Selaković potpisao tri dokumenta o kulturnoj saradnji Srbije i Kine

    Ministar kulture Nikola Selaković potpisao je u okviru zvanične posete predsednika Narodne Republike Kine Srbiji Si Đinpinga tri dokumenta u cilju daljeg osnaživanja kulturne saradnje koja potvrđuje čelično prijateljstvo između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, saopštili su iz Ministarstva kulture.

    Selaković je sa ambasadorom NR Kine Li Mingom potpisao Program saradnje u oblasti kulture između dva ministarstva za period 2025-2028 godine, kao i Zajedničko saopštenje Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i turizma NR Kine o zvaničnom osnivanju Kineskog kulturnog centra u Beogradu, a sa predsednikom i glavnim urednikom Kineske medijske grupe Šenom Haisjungom Pismo o namerama između Ministarstva kulture i Kineske medijske grupe.

    Program saradnje u oblasti kulture obuhvata saradnju u različitim oblastima kulture i umetnosti kako bi se učvrstile prijateljske veze između dve zemlje i produbilo međusobno razumevanje između dva naroda kroz unapređenje međusobne saradnje i kulturnu razmenu.
    Saradnja podrazumeva i organizovanje festivala kulture, saradnju u oblasti pozorišne umetnosti, umetničke igre i muzike, potom uspostavljanje neposredne saradnje između ustanova kulture dve zemlje, ali i unapređenje saradnje u oblasti zajedničkih arheoloških aktivnosti, konzervacije, restauracije i digitalizacije kulturnog nasleđa...

    Zajedničko saopštenje Ministarstva kulture Republike Srbije i Ministarstva kulture i turizma NR Kine o zvaničnom osnivanju Kineskog kulturnog centra u Beogradu predviđa razvoj kulturne saradnje između Kulturnog centra "Ivo Andrić" Republike Srbije u Pekingu i Kineskog kulturnog centra koji će uskoro biti otvoren u Beogradu na mestu nekadašnje Ambasade NR Kine srušene u NATO bombardovanju.

    Pismo o namerama Ministarstva kulture Republike Srbije i Kineske medijske grupe potpisano je u cilju promovisanja, jačanja i omogućavanja razmene između naroda i kulturne saradnje, ali i produbljivanja međusobnog razumevanja Srbije i Kine, bilateralne saradnje i kulturne razmene u oblastima medija, kulture i umetnosti, a u saradnji sa nacionalnim institucijama i prezentovanjem njihovih sadržaja i programa.

  • 13:35

    Vučić: Čelično prijateljstvo između Srbije i Kine niko neće moći da raskine
  • 13:08

    Vučić i Si potpisali zajedničku izjavu, razmenjeno i 28 dokumenata o saradnji

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping potpisali su danas u Beogradu Zajedničku izjavu dveju zemalja o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, a na ceremoniji je razmenjeno 28 dokumenata o saradnji.

    Spisak svih potpisanih sporazumima možete pročitati u posebnoj vesti.

  • 13:07

    Si: Srbija prva evropska zemlja sa kojom ćemo graditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću

    Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping izjavio je da je u današnjim razgovorima sa predsednikom Srbije postignut značajan konsenzus i da će Srbija biti prva država iz Evrope sa kojom će izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću.

    "Mi smo zajedno najavili da ćemo izgraditi zajednicu između Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u Novoj eri, koja će otvoriti novo poglavlje u istoriji kinesko-srpskih odnosa. Pre osam godina Srbija je postala prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Danas Srbija postaje prva evropska zemlja gde ćemo izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću", poručio je Si.

    Dodao je da Kina podržava Srbiju u tome da se pridržava njene nezavisnosti, da očuva suverenitet i teritorijalni integritet po pitanju Kosova i Metohije.

    Istakao je da, kao pravi prijatelji i dobri partneri, Kina i Srbija uživaju političko poverenje koje je snažno kao stena.

    "Naša praktična saradnja je unapređena, koordinacija je bliska kada je reč o međunarodnim pitanjima i imamo to čelično prijateljstvo koje je samo sve više i više jača", naglasio je Si.

    Rekao je da su se sa srpskim domaćinima dogovorili o strateškim posebnim odnosima koji su, kako je rekao, na izuzetno visokom nivou.

    "Dogovorili smo se da proširimo stratešku komunikaciju, da usmeravamo ovu zajednicu sa zajedničkom budućnošću u Novoj eri. Dve strane čvrsto podržavaju uzajamne interese i zaista imamo snažne političke odnose koje doprinose ovoj zajednici", poručio je Si.

    "2016. godine, bio sam u državnoj poseti Srbiji i iskusio sam toplu i srdačnu dobrodošlicu kod domaćina iz srpskog rukovodstva i to su zaista draga sećanja i uspomene koje danas čuvam. Vrativši se posle osam godina, zaista sam dirnut što sam video da pod rukovodstvom i liderstvom predsednika Vučića, srpska ekonomija i društveni razvoj zaista imaju snažan zamajac, imaju nacionalnu snagu i međunarodna pozicija se značajno poboljšala, a i životni standard ljudi konstantno raste", rekao je Si.

    Kaže da je duboko dirnut dočekom koju mu je priredio srpski narod i da osetio njegovo prijateljstvo prema Kini i kineskom narodu.

    "Zajedničko suprotstavljanje hegemonizmu i politici moći"

    Lider Kine je naglasio da će dve zemlje nastaviti da unapređuju kvalitet i produktivnu saradnju u širokom spektru oblasti.

    "Ovo će da omogući snažan podstrek društvenom i ekonomskom razvoju dveju zemalja, a to je takođe i konkretan korak za unapređenje univerzalne ekonomske globalizacije koja je za dobrobit svih. Obojica smo se saglasili da čvrsto i konstantno unapređujemo saradnju u oblastima kao što su saobraćaj i energetska infrastruktura, a takođe i da saradnju u oblasti inovacija učinimo novim pokretačem u okviru naših bilateralnih odnosa", naglasio je predsednik Kine.

    Si je istakao i da će Srbija i Kina povećati razmenu ljudi u svim sektorima.

    "U potpunosti ćemo da unapredimo saradnju u oblasti kulture, prosvete, sporta, turizma. Srbija i Kina će takođe jačati razmenu iskustava kada je reč o upravljanju", rekao je Si.

    Si je dodao da će Kina i Srbija zajednički primeniti inicijativu za globalni razvoj, globalnu bezbednost i globalnu civilizaciju i da će unaprediti izgradnju zajednice za zajedničku budućnost čovečanstva.

    "Dve strane će zagovarati fer pristup i pravdu i zajednički će se suprotstaviti hegemonizmu i politici moći", rekao je Si.

    Si je istakao da u cilju izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću ukupno postoji šest praktičnih koraka.

    Najpre, rekao je da će "Sporazum o slobodnoj trgovini Kine i Srbije", koji će stupiti na snagu 1. jula ove godine, prvi korak na tom putu.

    Si je naglasio da Kina podržava Srbiju u organizovanju Ekspa 2027, da će poslati delegaciju koja će prisustvovati, a da će kineske poslovne firme biti podstaknute da učestvuju u relevantnim projektima izgradnje i to naveo kao drugi korak podrške.

    "Pod 3 - Kina će da uvozi više kvalitetnih, poljoprivrednih proizvoda iz Srbije. Procedure za izvoz suvih šljiva i borovnica u Kinu su već završene, a restrikcije koje se tiču visoko patogene avijarne influence su uklonjene", naglasio je Si.

    Kao četvrti korak podrške Si je naveo da će Kina podržati 50 mladih naučnika iz Srbije da učestvuju u naučno-istraživačkoj razmeni u Kini u naredne tri godine.

    "Pod 5 - Kina će pozvati 300 mladih ljudi iz Srbije da studiraju u Kini u naredne tri godine", rekao je Si.

    Si je naglasio da je Kina pozdravila otvaranje direktnog leta od Beograda do Šangaja i da podstiče aviokompanije dve zemalje da otvore direktne letove od Beograda do Guangdžoua.

    "Kina će biti rame uz rame sa Srbijom", poručio je Si Đinping.

image