Svet

"Fajnenšel tajms": Sijev ekscentrični put u Evropu, traži pukotine u EU i NATO-u

Kineska ofanziva šarma u Evropi ima preteći prizvuk
"Fajnenšel tajms": Sijev ekscentrični put u Evropu, traži pukotine u EU i NATO-u© Tanjug/Mohammed Badra, Pool via AP

Ko je Si Đinpingov turistički agent, pita se "Fajnenšel tajms", kome je prva evropska turneja kineskog lidera u proteklih pet godina malo "ekscentrična".

Iz vizure Pekinga, poseta Francuskoj, Srbiji i Mađarskoj ima savršenog smisla. Kako Kina, iz strateških i ekonomskih razloga, želi da naruši jedinstvo NATO-a i EU, svaka od tri zemlje koje Si posećuje smatra se potencijalnom polugom za otvaranje pukotina na Zapadu, objašnjava autor teksta.

Prva stanica – Francuska. Posle poziva Emanuela Makrona da Evropa ne bude "vazal SAD" i postigne "stratešku samostalnost" i komentara da Evropa nije zainteresovana da "brani" Tajvan od eventualne kineske "invazije", Pariz je dobar početak traženja tih "pukotina".

Kada je reč o Srbiji, poseta će biti prilika za Sija da pošalje geopolitičku poruku budući da se poklapa sa 25. godišnjicom NATO bombardovanja Jugoslavije i kineske ambasade u Beogradu. A poruka, koju podržava i Rusija i čitav Globalni jug, jesste da je NATO agresivna i opasna organizacija.

Sijeva treća stanica na turneji je članica NATO-a, Mađarska. Uprkos tome, premijer Viktor Orban jedan je od najistaknutijih proruskih glasova na Zapadu i blokirao je više EU rezolucija o Kini. To će, navodi "Fajnenšel tajms", biti nagrađeno otvaranjem fabrike kineskog proizvođača električnih vozila – i samim tim otvaranjem prostora za širenje kineske proizvodnje u srcu EU.

Ipak, smatra medij, Sijeva turneja neće ubediti Evropljane u njegove prijateljske namere, jer je odabrao Srbiju i Mađarsku za svoju posetu (a ne neke druge "evropskije" zemlje), a i zato što će uskoro u Pekingu primiti ruskog predsednika Vladimira Putina. Pozive Makrona Siju da utiče na ruskog lidera da se okonča sukob u Ukrajini – "Fajnenšel tajms" je zgodno zaboravio.

image