Magazin

Kako je Georgijevska lenta postala simbol pobede

Za savremenu Rusiju, Georgijevska lenta je postala jedan od glavnih simbola Dana pobede. Iako je prva asocijacija za lentu Veliki Otadžbinski rat, ona se zapravo pojavila još u carskoj Rusiji za vreme vladavine Katarine Druge
Kako je Georgijevska lenta postala simbol pobede© mgeitver.ru

Georgijevska lenta je danas simbol 9. maja, Dana pobede, sećanje na heroje rata i njegove žrtve. Početkom maja, ovaj simbol se može videti u Rusiji na svakom koraku.

Međutim, malo ko zna da lenta postoji još od 18. veka, a da u Rusiji postoji pravilo kako bi trebalo da se nosi simbol pobede.    

Od Katarine Druge do SSSR

Georgijevska lenta se prvi put pojavila za vreme carice Katarine Druge Romanove, koja je ustanovila Orden Svetog Georgija Pobedonosca 1769. tokom rusko-turskog rata kako bi podstakla lojalnost i hrabrost vojske.

Međutim, današnje ime orden je dobio tek za vreme vladavine Nikolaja Drugog i imao je četiri stepena. A red prvog stepena sastojao se od krsta, zvezde i trake. Ova traka je imala dve žute i tri crne pruge. Danas na savremenoj Georgijevskoj traci, žuta boja je zamenjena narandžastom. Ovaj orden se dodeljivao za hrabrost, za lično herojstvo tokom borbi.

Tokom Velikog otadžbinskog rata, sličnim bojama su se označavale gardijske jedinice, kao i mornarica Sovjetskog Saveza. Godine 1943. ustanovljen je Orden slave, kojim su se nagrađivali redovnici, podoficiri i mlađi komandanti za ličnu hrabrost i junaštvo na bojnom polju.

 

Orden je bio u obliku petokrake sa narandžasto-crnom trakom, te je po tome ova boja podsećala na traku Svetog Georgija Pobedonosca. Ovaj orden je, posle raspada Sovjetskog Saveza, vraćen kao Orden Svetog Georgija sa znacima i imao je četiri stepena. Orden sada simbolizuje hrabrost i pobedničku tradiciju ruskih oružanih snaga kako u sovjetsko tako i u carsko vreme. 

Savremeni simbol 

Prva podela simboličnih lenti u čast Dana pobede održana je 2005. godine, za vreme 60. godišnjice završetka Velikog otadžbinskog rata. Lenta je služila kao podsetnik novim generacijama na događaje tih godina i na značaj podviga sovjetskog naroda u odbijanju agresije nacističke Nemačke i njenih saveznika.

Inicijativa je dobila podršku i postepeno se širila, uključujući mnoge zemlje, ne samo bivše sovjetske republike. Ovo je rezultat pomoći aktivista, organizacija, preduzetnika i zalaganja ruske dijaspore u inostranstvu.

Prve godine organizatori su podelili relativno mali broj traka s obzirom na veličinu zemlje, ali poslednjih nekoliko godina podele se desetine miliona traka godišnje.

Značenje Georgijevske lente

Postoji nekoliko tumačenja njenog izgleda. Crna boja se tradicionalno smatra simbolom dima, a narandžasta - vatre. O tome je u svoje vreme pisao i grof Giulio Renato Lita. I to je logično, jer se nagrada sa lentom dodeljivala za vojne podvige. Takođe, crna traka odgovara boji dvoglavog orla na carskom grbu, a narandžasta pruga odgovara njegovom zlatnom okviru. Time je naglašena pripadnost Ruskoj imperiji. Druga verzija sugeriše da tri crne pruge na traci simbolizuju mučeništvo Svetog Đorđa, a dve narandžaste simbolizuju njegovo čudesno vaskrsenje.

Već u sovjetskim vremenima, 1943. godine, pojavio se Orden slave sa trakom, čije su se boje gotovo u potpunosti poklapale sa bojama Svetog Đorđa, a 1945. godine - medalja "Za pobedu nad Nemačkom u Velikom otadžbinskom ratu 1941. –1945."

Uzimajući u obzir gubitke koje je pretrpeo SSSR tokom rata, koji je zakačio sve porodice u državi, Georgijevska lenta postala je jedan od načina da se pokaže učešće u Danu pobede, oda počast veteranima, posluži kao podsetnik i promoviše jedinstvo ljudi.

Kako pravilno nositi Georgijevsku lentu

Lenta je deo sveruske akcije u čast Dana pobede koju nose milioni ljudi. Međutim, značajno je znati da postoji ispravan način nošenja Georgijevske lente - na grudima u predelu srca. Pričvršćuje se u obliku petlje ili mašne "osmice" pomoću igle. 

Učesnici sveruskog javnog pokreta "Dobrovoljci pobede" su 2017. godine razvili su poseban pravilnik za nošenje Georgijevske lente. Prema njemu, zabranjeno je vezivanje lente za torbu ili ranac, za antenu ili brisače za auto, nošenje kao narukvice ili gumice za kosu. Lenta takođe ne sme da se kači ispod struka. 

Poslanici i senatori predložili su da se Georgijevska lenta izjednači sa simbolima vojne slave i da se uvede krivična i administrativna odgovornost za njeno javno skrnavljenje.

Prema propisima, lenta se može koristiti samo u istorijske svrhe i za učešće u zvaničnim događajima povodom Velikog Otadžbinskog rata.

image