Srbija i Balkan

"Besmrtni puk": Ambasador Rusije i ministri u Vladi Srbije na državnoj ceremoniji Dana pobede

Građani, potomci junaka koji su se borili protiv fašizma s ponosom su se okupili ispred Vukovog spomenika, noseći srpske i ruske zastave, ali i retke sačuvane fotografije onih koji su junaštvom zadužili pokolenja
"Besmrtni puk": Ambasador Rusije i ministri u Vladi Srbije na državnoj ceremoniji  Dana pobede© РТ Балкан

"Istoriju i one koji su prolili krv za slobodu, Srbija i Beograd neće zaboraviti", jednoglasna je poruka okupljenih učesnika manifestacije "Besmrtni puk" u Beogradu, organizovane povodom 79 godina pobede nad nacističkom Nemačkom.

U državnoj ceremoniji odavanja polaganja venaca i cveća na memorijal Oslobodiocima Beograda, kod Večne vatre i Spomenika Crvenoarmejcu učestvovao je i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

Počast na poginule za oslobođenje prestonice Srbije odali su i zamenik Predsednika Vlade Srbije Aleksandar Vulin, Ministar kulture Srbije Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović, ministar za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski, ministar bez portfelja Nenad Popović, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, delegacija Vojske Srbije, ambasador Azerbejdžana Kamilj Hasijev, ambasador Belorusije Sergej Malinovskij, ambasador Kazahstana Madi Atamkulov, zaposleni u Ambasadi Rusije u Beogradu, članovi boračkih i drugih udruženja, ruski sunarodnici, brojni građani Srbije.

Građani, potomci junaka koji su se borili protiv fašizma s ponosom su se okupili ispred Vukovog spomenika, noseći srpske i ruske zastave, ali i retke sačuvane fotografije onih koji su junaštvom zadužili pokolenja.

Šetnja "Besmrtnog puka" održana je i u Nišu sa zastavama Srbije, Rusije, Belorusije, Novorusije i zastavom kakvu su sovjetski vojnici postavili na kupolu Rajhstaga.

Gradska udruženja veterana i učesnika ratova od 1991-1999. godine i druga patriotska udruženja marširala su gradom sa fotografijama nastradalih Nišlija.

Rukovodstvo grada Niša i delegacija ruske ambasade u Srbiji položila je juče venac na Memorijal sovjetskim vojnicima, stradalim u okolini grada 1944. godine, saopštio je Ruski dom u Beogradu.

Manifestacija "Besmrtni puk", pokrenuta u Rusiji, poprimila je međunarodni karakter, a u Srbiji se održava od 2016. godine. Organizuje se u cilju očuvanja kulture sećanja na one koji su dali svoje živote u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima od 1912. do 1999. godine. To je ujedno i doprinos borbi protiv pokušaja revizije istorije, navode organizatori.

Prvi put manifestaciji će se pridružiti Kragujevac i Niš. 

Povodom godišnjice Velike Pobede u Beogradu je održan koncert čuvene ruske vokalne grupe "Hor Tureckog" koji je organizovan uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije i moskovske vlade.

image