Srbija i Balkan

Branko Milanović o NATO bombardovanju kineske ambasade: Meta je bio Slobodan Milošević?

Pričalo se da je tokom NATO agresije tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević spavao u bolnicama ili ambasadama, a da je najverovatnije kobnu noć, 7. maja, proveo u kineskoj ambasadi
Branko Milanović o NATO bombardovanju kineske ambasade: Meta je bio Slobodan Milošević?© HO/H.B. Hay

Ekonomista Branko Milanović na 25. godišnjicu od NATO bombardovanja Ambasade NR Kine na Novom Beogradu, ocenio je da nikada nećemo saznati da li je kinesko veleposlanstvo namerno gađano, ili ne.

Jedan je od vodećih svetskih eksperata za teme siromaštva, nejednakosti u raspodeli dohotka i socijalne politike, profesor na Gradskom univerzitetu u Njujorku i autor dela "Globalna nejednakost" i "Kapitalizam, sam" na svom Iks profilu pružio je nekoliko argumenata kako bi dokazao da su, gađanje kineske ambasade sa tri projektila i smrt trojice novinara, malo verovatno bila slučajna.

On je bombardovanje kineske ambasade čak doveo i u vezu sa željom Alijanse i Zapada da se likvidira tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević.

"Ovo je bila jedina zgrada koja je pogrešno ciljana u 78 dana veoma preciznog bombardovanja", prvi je razlog zbog kog sumnja u mogućnost da se radilo o grešci.

Dodaje da je tobože meta NATO-a bila finansijska institucija (banka koja je davala kredite, između ostalog, za prodaju naoružanja u vlasništvu SFRJ). Dalje objašnjava da ta banka više nije radila, da je Srbija bankrotirala, te da nije mogla da daje kredite bilo kome.

"U pitanju je jedina finansijska institucija koja je navodno bila meta", objašnjava Milanović.

Dalje svoju sumnju u navodnu NATO grešku pri gađanju opravdava činjenicom da su kineska ambasada na Novom Beogradu i banka po izgledu veoma različite, da su drugačije pozicionirane, prva se nalazi pod uglom, usamljena je i ograđena ogradom i gleda ka reci, dok je druga udaljena 150 metara preko auto-puta sa šest traka i smeštena je uz drugu zgradu.

"To su različite zgrade, ne samo kada ih uporedite, već i u slučaju da imate samo dvodimenzionalne mape", primećuje on.

Cenjeni ekonomista primećuje da je pristup NATO-a od početka bio da prvo gađa komandne centre.

"Prvog dana je bombardovana je Miloševićeva rezidencija, nadajući se da će ga ubiti. On nije bio tamo. Isti pristup je primenjen u narednim danima, i to na mnogo veći i nasilniji način", naveo je Branko Milanović i dodao da smo nešto slično imali prilike da vidimo u Bagdadu četiri godine kasnije. 

On je konstatovao da tada niko nije znao (i još ne zna) gde je Milošević spavao tih noći.

"Pričalo se da je spavao u bolnicama ili ambasadama, a da je kineska ambasada najverovatnije mesto. NATO je verovatno imao informaciju da je te noći bio u ambasadi", objasnio je ekonomista i obrazložio da u slučaju da je ta informacija bila istinita, Kinezi bi bili iznervirani, ali i posramljeni.

"Oni ne bi smeli da mu pruže utočište, tako da bi bili prilično tihi. Miloševićeva smrt dovela bi do haosa u lancu komandovanja i verovatno bi dovela do prekida rata u nekoliko dana", objašnjava Milanović uz konstataciju da je to bila "proračunata kocka" koja je imala dobre šanse da se isplati.

"Problem je bio što su informacije bile pogrešne", zaključio je on na društvenoj mreži Iks.

Tog 7. maja 1999. u napadu na ambasadu 15 minuta pre ponoći, znatna oštećenja pretrpele su i građevine u neposrednoj blizini - zgrada "Energoprojekta" i Stambeno-poslovni centar JBC, a NATO avijacija je dva puta u toku noći bombardovala i Hotel "Jugoslavija".

image