Srbija i Balkan

Besplatni kompleti udžbenika za sve đake u prestonici

U gradskoj kasi je prilikom planiranja budžeta već "rezervisano" od 16 do 20 miliona evra za kupovinu knjiga za osnovce i srednjoškolce, njih oko 230.000
Besplatni kompleti udžbenika za sve đake u prestonici© FOTO TANJUG/ GRAD BEOGRAD

Svi učenici osnovnih i srednjih škola, kako je i najavljeno, dobiće besplatne komplete za sledeću školsku godinu, potvrđeno je "Novostima" u kabinetu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića i rečeno da je novac obezbeđen, a "kada škole odrede koje udžbenike uzimaju, umesto kao do sada da plate roditelji, platiće Grad".

Đaci će dobiti besplatne udžbenike za narednu školsku godinu za sve predmete, dok su se dosad u kompletu nalazile samo knjige iz osnovnih predmeta. Roditelji su kupovali udžbenike za drugi strani jezik, tehničko obrazovanje, radne listove...

Prvi put i srednjoškolci neće kupovati udžbenike, što će znatno pomoći roditeljima imajući u vidu da za kupovinu knjiga treba izdvojiti oko 15.000, u zavisnosti od razreda koji dete pohađa.

U gradskoj kasi je prilikom planiranja budžeta već "rezervisano" od 16 do 20 miliona evra. Škole su za sledeću školsku godinu birale nove udžbenike za prvi i peti razred osnovne škole, kao i za predmete "Tehnika i tehnologija" u sedmom i osmom razredu i "Informatika i računarstvo" u osmom razredu. Za sve ostale razrede važe ranije izabrani udžbenici.

U Beogradu osnovne i srednje škole pohađa približno 230.000 učenika. Deca iz socijalno ugroženih porodica i drugih kategorija dobiće dva kompleta udžbenika – od Grada i od Ministarstva prosvete pošto nije postignut dogovor između republičkih i lokalnih vlasti.

image