Svet

Učenici hteli da uvedu šerijat u svojoj školi u Nemačkoj: Tražili strogo odvajanje devojčica i dečaka

Učenici stari 17, dvojica od 18 i jedan od 19 godina tražili su da se nastava striktno razdvoji po polovima, da muškarci drže časove plivanja dečacima, a žene devojčicama – i da devojčice obavezno nose marame
Učenici hteli da uvedu šerijat u svojoj školi u Nemačkoj: Tražili strogo odvajanje devojčica i dečaka© Pixabay

Četvorica učenika muslimanske veroispovesti pozvali su na uvođenje strogih islamskih pravila u svojoj srednjoj školi "Nordštat" u Nojsu, gradu u nemačkoj pokrajini Severenoj Rajni Vestfaliji.

Kako prenose mediji, učenici stari 17, dvojica od 18 i jedan od 19 godina tražili su da se nastava striktno razdvoji po polovima, da muškarci drže časove plivanja dečacima, a žene devojčicama, i da devojčice obavezno nose marame.

Tražili su da čak i čet-grupe koje postoje za komunikaciju unutar razreda budu razdvojene po polovima, kao i da se muslimanima obezbedi prostorija u školi u kojoj bi mogli da se mole i da im se dozvoli da petkom ranije napuste školu da bi mogli da odu u džamiju, prenosi "Dojče vele".

Mediji navode da su njih četvoricu na času izričito izjavili da odbacuju demokratiju. Javno su podržavali kamenovanje i druga kršenja ljudskih prava, a na društvenim mrežama na internetu širili su video-snimke salafističkih propovednika kao što je Pjer Fogel.

Takođe su, pišu mediji, vršili pritisak na druge muslimane koji su u njihovim očima bili – "loši muslimani".

Provereni i roditelji, istraga u toku

Sve to nalazi se u policijskom izveštaju u koji je imao uvida i nemački javni servis WDR. Uprava škole je o slučaju obavestila policiju prošlog decembra, a o tome su, kako se navodi, informisani i Državna bezbednost, javno tužilaštvo u Diseldorfu, kao i Pokrajinska kancelarija kriminalističke policije (LKA).

Navodno je bilo i nekoliko incidenata prošle godine, u martu i decembru. Za trojicu od četvorice učenika kaže se da su već registrovani zbog sličnih problema.

Međutim, istražitelji nisu pronašli bilo kakvu krivičnu relevantnost, barem ne u incidentima koji su se dogodili u martu. Javno tužilaštvo još istražuje šta se dogodilo u decembru, sumnja se radilo o pretnjama i prinudi.

Kako se navodi u policijskom izveštaju, provereni su i roditelji četvorice optuženih učenika, ali nije utvrđeno ništa što ugrožava državu. Istražitelji su informisali i pokrajinsku kriminalističku policiju sa zahtevom da se to prosledi saveznom MUP-u i Kancelariji za zaštitu Ustava.

Preventiva nije uspela

Škola se obratila i preventivnom programu "Putokaz" za ekstremne islamiste koji sprovodi Severna Rajna Vestafalija i pozvala njihovog stručnjaka da pomogne. To, međutim, nije imalo uspeha, navodi se u policijskom izveštaju.

Pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Herbert Rojl (CDU) ocenio je za list "Rajniše post" da je slučaj veoma ozbiljan. On je pozvao roditelje, nastavnike i ljude koji rade sa mladima da budu budniji po pitanju islamističke radikalizacije mladih.

"Ako primetite da se nešto dešava, pobrinite se za to što pre. Ne smemo dozvoliti da naši najmlađi kroz propagandu dospeju u ruke ekstremističkih grupa", poručio je ministar Rojl.

image