Ekonomija

Najgori rezultati najveće evropske ekonomije: Nemačka u recesiji

Mnogi ekonomisti ne očekuju trajni oporavak ni ove godine
Najgori rezultati najveće evropske ekonomije: Nemačka u recesijiGetty © Sean Gallup / Staff

Nemačka proizvodnja se smanjila za 0,3 odsto prošle godine jer su visoka inflacija, rastuće kamatne stope i visoki troškovi energenata učinili najveću evropsku ekonomiju jednom od najslabijih na svetu.

Prema preliminarnim podacima, bruto domaći proizvod (BDP) je u 2023. godini pao za 0,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prilagođen cenama, saopštio je u ponedeljak Federalni zavod za statistiku. Ekonomisti ocenjuju da su se izgledi za tekuću godinu pogoršali i mnogi sada strahuju od pada ekonomske proizvodnje i 2024. godine.

Nemačka maloprodaja, izvoz i industrijska proizvodnja su pali prošle godine. Domaćinstva su pogođena rastom troškova života, dok proizvodni sektor grca pod teretom visokih troškova energenata, slabe globalne potražnje i rastućih troškova finansiranja.

Prema preliminarnim podacima, prosečna godišnja stopa inflacije iznosila je 5,9 odsto. Uvoz je pao još oštrije od izvoza, a investicije u izgradnju su značajno pale u roku od godinu dana.

Mnogi ekonomisti ne očekuju trajni oporavak ni ove godine. Prognoze su snižene i sada se očekuje rast znatno manji od jedan odsto. Neki ekonomisti ne isključuju , čak, ni dalji pad bruto domaćeg proizvoda, navodi "Špigl".

"Fajnenšel tajms" naglašava da je Nemačka prošle godine bila najveća svetska ekonomija s najlošijim rezultatima budući da je Međunarodni monetarni fond  (MMF) prognozirao da će razvijene ekonomije u proseku rasti 1,5 posto 2023. godine.

image