Srbija i Balkan

Albanski lobista savetuje Kaju Kalas: Odustanite od smirivanja Srbije

Profesor Univerziteta "Džon Hopkins" Estonki poručuje da se bavi ljudskim pravima i suverenitetom i teritorijalnim integritetom država Zapadnog Balkana
Albanski lobista savetuje Kaju Kalas: Odustanite od smirivanja Srbije© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Evropska unija sebi može da učini uslugu napuštanjem promašene politike smirivanja Srbije, poručuje istaknuti albanski lobista i profesor na Univerzitetu "Džon Hopkins" Danijel Server.

"EU bi mogla sebi da učini mnogo toga dobrog tako što će napustiti neuspelu politiku smirivanja Beograda i umesto toga obnoviti svoju posvećenost individualnim ljudskim pravima, kao i suverenitetu i teritorijalnom integritetu svih država Zapadnog Balkana", naveo je Server na svom iks nalogu, podelivši fotografiju nove šefice Evropske komisije Kaje Kalas.

Jedan od zadataka Kalas, koja će na ovom mestu zameniti Žozepa Borelja, biće i da posreduje u dijalogu za normalizaciju odnosa između "Kosova" i Srbije. Očekuje se i imenovanje specijalnog izaslanika za dijalog Prištine i Beograda, odnosno naslednika dosadašnjeg izaslanika Miroslava Lajčaka.

"Za posmatrače dijaloga Kosovo–Srbija, imenovanje prve žene premijera Estonije na mesto visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost je veoma pozitivna vest za Kosovo, posebno u kontekstu procesa normalizacije odnosa, jer , za razliku od Žozepa Borelja, ona dolazi iz zemlje koja priznaje nezavisnost Kosova", ukazuje "Albanijan post".

Bivša estonska premijerka objavila je, naime, na ovoj platformi, fotografiju uz koju je najavila da  obavlja poslednje pripreme pred sednicu Evropskog parlamenta na kojoj se očekuje da bude potvrđen njen mandat na mestu šefa spoljne politike EU u narednih pet godina.

"Novi početak: upravo sam stigla u Brisel i radujem se susretu sa svojim novim kolegama iz diplomatske službe EU. Naredne nedelje biće pune sastanaka i diskusija – važan fokus biće priprema za sednicu za potvrđivanje u EP", napisala je Kalasova pored fotografije.

image