Srbija i Balkan

Dodik: Suđenje montiran proces, oni me maltretiraju

Oni koji su užurbano hteli da ovaj proces završe sada vrše pritisak na Sud, kako bi ubrzali ovu priču, istakao je predsednik RS
Dodik: Suđenje montiran proces, oni me maltretiraju© Tanjug/FOTO SRNA/ Borislav Zdrinja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas, nakon još jednog ročišta u Sudu BiH, da se protiv njega vodi montiran proces i u prilog tome izneo činjenicu da Tužilaštvo BiH odbija da izvede dokaze u vezi sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno da dokaže da pojedinac može nametati zakone u BiH.

"Oni koji su užurbano hteli da ovaj proces završe sada vrše pritisak na Sud, kako bi ubrzali ovu priču. Oni ne žele da prikažu da je ovo sve lažno", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon ročišta u Sudu BiH, u procesu koji se vodi protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

Dodik kaže da Sud nije hteo da prihvati izvođenje svedoka i dokaza koji bi ogolili postupak i pokazali da niko nema pravo da nameće zakone.

"Ovo je farsa i odlučio sam da u njoj učestvujem da bi to sve doveli do kraja. Biće zanimljivo da vidimo da li će biti pravna ili politička presuda. Očekujem političku presudu", istakao je Dodik.

Ukazao je da je važno da javnost bude upoznata sa optužnicom, te da je na Tužilaštvu da dokaže da postoji krivica što oni nisu u mogućnosti.

"Neka dokažu da postoji pojedinac koji može nametati zakone. Gde postoje Bonska ovlašćenja? Naš cilj je da dokažemo da je ovo protektorat koji se zasniva na volji pojedinca", rekao je Dodik.

Dodik je upitao zašto se sada zakazuju tri ročišta za mesec dana i to tokom izborne kampanje i ustvrdio da je to direktan uticaj na kampanju, jer on kao predsednik SNSD-a treba da obiđe preko 70 mesta i učestvuje na više od 100 mitinga.

"Ovo je direktan uticaj na predizbornu kampanju, jer ja kao predsednik stranke treba da obiđem preko 70 mesta i učestvujem na više od 100 mitinga. Ja to ne mogu. Oni mene maltretiraju. Neustavni su kao i Šmit", poručio je Dodik.

Dodik je istakao da postoje informacije da je Tužilaštvo BiH bilo pod pritiskom Ambasade SAD u BiH i drugih međunarodnih institucija kada se odlučivalo da li će ili neće biti optužnice protiv njega i Lukića.

"Tužilaštvo je bilo pod pritiskom i Ambasade Velike Britanije i nekih evropskih zemalja. Ovo ne oslobađa Tužilaštvo BiH obaveze da postupa u skladu sa pravom i činjenicima. Ako nema materijalne štete, nema ni krivičnog dela kako kažu advokati", rekao je Dodik.

On je istakao da u Sudu BiH ne vrede dokazi, niti činjenice i da se fingira da može da se radi šta hoće i optuži bilo ko, a sve se zasniva na sili SAD i njihovih poltrona.

Dodik je rekao da je žrtva nasilja Suda i Tužilaštva BiH i da nema prava u BiH, da se tužilac "pravi blesav" i priča o visokom predstavniku, a pre toga nije izneo dokaze da postoji visoki predstavnik, što dovoljno govori o svemu.

"Neće moći da rade šta hoće. Žrtva sam ovoga procesa. Neće biti prihvaćena nikakva odluka koja nije u skladu sa pravom. Prihvatam odluke koje su pravne, a ne one koje su u skladu sa voljom pojedinaca ili više njih", naveo je Dodik, prenela je Srna.

Cvijanović: Ovo je politički obračun

"Ovo je politički obračun u pravosudnim rukavicama kojim nas sprečavaju da obavljamo svoje institucionalne obaveze", rekla je srpski član Predsedništva Željka Cvijanović.

Kako je istakla, ovde se krši sam postupak.

Poručila je da je ovo suđenje spoj političkog i pravosudnog koji, kako je istakla, nikada ne daje ništa dobro.

Višković: Suđenje osmišljeni projekat

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je ispred Suda BiH, povodom suđenja da se ništa nije promenilo od vremena Petra Kočića jer, kako kaže, i danas imamo sudovanja, nalogodavce i optužene.

"Ovo suđenje je osmišljen projekat na čijem čelu stoji američka CIA", naglasio je Višković.

Višković je istakao da je cilj ovog suđenja da se u vreme predizborne kampanje uskrati predsedniku SNSD-a mogućnost za političko predstavljanje.

Advokat Bubić: Korektna odluka postupajućeg sudije

Advokat predsednika Srpske Goran Bubić rekao je da postupajući sudija u procesu protiv predsednika RS i Lukića donela korektnu odluku - da dopusti da se dokazi odbrane izvode tek kad tužilaštvo izvede Aneks 10 Dejtonskog sporazuma.

Bubić je naglasio da je to bila zakonita i logična odluka.

On je naveo da "odbrana nema šta da osporava pre nego što se pročita Aneks 10 zbog kojeg je i došlo do ovog proseca s obzirom na njegove različite interpretacije".

"Ovaj postupak je usmeren protiv suvereniteta BiH jer je Dodik samo vršio ustavna ovlašćenja prema Ustavu Srpske. Preko svedoka Jelene Pajić Baštinac smo predstavili Sudu da nije u pitanju samovoljna odluka već da je Dodik vršio svoja ustavna ovlaštenja i sledio stavove Narodne skupštine i Vlade", istakao je Bubić.

Advokat Petronijević: Sud donekle razumeo zahteve odbrane

"Što se tiče današnjeg ročišta sud je konačno, donekle, razumeo zahteve odbrane", rekao je advokat Goran Petronijević objasnivši da je neophodno izvođenja Aneksa 10 kao primarnog dokaza na koji se tužilaštvo pozvalo u svojoj optužnici.

"Dakle ovde se na radi ni o kakvom dodatnom dokazu ni o kakvom naknadnom dokazu radi se o osnovnom dokazu koji je tužilaštvo predložilo u svom optužnom aktu. Bez izvođenja tog dokaza taj optužni akt ne postoji. Hoću da vam kažem koliki je značaj Aneksa 10 i njegovog izvođenja u odnosu na čitav postupak", rekao je on.

Kako je istakao, odbijanje tužilaštva da izvede Aneks 10 kao dokaz iz bilo kojih razloga i nejasnoća u pravcu prihvatanja ili razumevanja od strane suda te i takve njihove odluke je prosto neverovatan.

"Bilo koji ozbiljan realan sud bi ovakvog stanja stvari vratio optužnicu na početak", dodao je.

Petronijević je ukazao i na činjenicu da je postupajući sudija Sena Uzunović za septembar zakazala čak tri ročišta, sa obrazloženjem da "ne može više da se izjašnjava na stalne zahteve Visokog sudskog saveta" koji joj se upućuju.

To, ukazao je Petronijević, znači da neko vrši permanentni pritisak na sud, jer suđenje u razumnom roku ne znači nikakvo forsiranje, već je to podleganje nečijem pritisku, a ovde je reč o Visokom sudskom savetu.

On je pozvao novinare, koji na to imaju pravo, da od Suda zatraže u kom predmetu su do sada zakazivana tri ročišta u jednom mesecu.

"To je eklatantno kršenje nezavisnosti suda i eklatantni pritisak na sud", naglasio je Petronijević.

Član advokatskog tima odbrane, advokat Ante Nobilo je istakao da se u ovom postupku ne može identifikovati krivac, kolika je šteta i da li je narušen ustavni poredak.

"Mi se bakćemo već dosta vremena sa nečim što uopšte nije krivično delo i to će se ne kraju utvrditi. Ovde ne postoje štetne posledice uopšte. Do ovog slučaja nije trebalo da dođe", rekao je Nobilo.

To je prema njegovim rečima proizašlo i iz svedočenja generalnog sekretara predsednika Dodika Jelene Pajić Baštinac.

"A to je da je ovde došlo do sukoba između zakonodavca i ustavnog poretka Srpske, te delovanja Kristijana Šmita, što je trebalo rešavati drugim sredstvima, političkim putem, a ne krivičnim postupkom", jasan je Nobilo.

Mi se, istakao, ovde trudimo i borimo u nečemu što uopšte nije trebalo da bude usvojeno kao krivično delo.

Lukić: Iza namere Tužilaštva stoji politika usmerena protiv Srpske i Dodika

V. D. direktor Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić izjavio je nakon ročišta da je danas ponovo razotkriveno da iza namere Tužilaštva stoji politika usmerena protiv Srpske i predsednika Republike Srpske
Milorada Dodika.

Da je, rekao je Lukić, postojao prenos uživo današnjeg suđenja građani bi mogli da vide da u Sudu imamo samo jednu pravnu stranu.

"A to smo mi, dok je sa druge strane tužilački tim koji nije dorastao zadatku", rekao je Lukić.

On je predložio da advokatski tim Dodikove i njegove odbrane na kraju ispostavi račun Sudu i Tužilaštvu za lekcije iz prave koje su im očitane u ovom sudskom postupku.

U Sudu BiH svedočila generalni sekretar predsednika Srpske Dodika

U Sudu BiH u Sarajevu danas je svedočila generalni sekretar predsednika Srpske Jelena Pajić Baštinac.

Pajić Baštinac je u svedočenju rekla da je predsednik bio dužan da potpiše ukaze o objavljivanju dva zakona, jer bi u protivnom odgovarao prema Ustavu.

Ona je navela da je potpisivanju ukaza prethodila široka rasparava u kojoj su učestvovali predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i predstavnici na nivou BiH iz Srpske, pravni eksperti, profesori međunarodnog prava koji su analizirali sve aspekte i predložili predsedniku da potpiše ukaze jer institut viskog predstavnika, sve i da je izabran u skladu sa procedurama, a nije, ne postoji i nije inkorporiran u ustavni sistem Republike Srpske.

Sudija Uzunović odredila je tri ročišta u septembru, 11. 18. i 25. septembra, na šta je reagovala odbrana i predsednik Dodik jer smatraju da je to na štetu predizborne kampanje, zatraživši da se održi jedno ročište.

Na sledećem ročištu svedočiće svedok Lukićeve odbrane Goran Bosančić, generalni sekretar NSRS i biće izneti materijalni dokazi.

image