Srbija i Balkan

Milanović: Radiću sve da se onemogući angažman hrvatskih vojnika u sukobu u Ukrajini

On se dotakao i ćutnje Zagreba kada je priznanje Palestine u pitanju, objašnjavajući da je za njega to moralno pitanje jer, kako je naglasio, "nema apsolutno nikakvog razloga ni opravdanja da se palestinskom narodu ne prizna pravo na državu"
Milanović: Radiću sve da se onemogući angažman hrvatskih vojnika u sukobu u Ukrajini© Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je hrvatskim diplomatama da ne vidi razlog zašto Hrvatska ne bi priznala Palestinu i ponovio svoj stav da njegova zemlja može pomagati humanitarno i opremom, ali se ne sme direktno uključivati u sukob u Ukrajini.

"Radio sam sve i radiću i ubuduće da se onemogući bilo kakav angažman hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini na bilo koji način, uključujući i učestvovanje u centrima za obuku. Hoće li neko davati vojnu opremu ukrajinskoj vojsci, to nije moje ovlašćenje i u to se neću mešati", rekao je Milanović, prenosi "Indeks".

Govoreći o priznanju Palestine, Milanović je ukazao na to da je niz država priznao Palestinu, pa i deo država bivše Jugoslavije.

"Hrvatska ćuti. Za mene je priznanje Palestine moralno pitanje i nema apsolutno nikakvog razloga ni opravdanja da se palestinskom narodu ne prizna pravo na državu. Zašto Hrvatska ćuti?", upitao je hrvatski predsednik na godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata u Zagrebu.

On se osvrnuo i na činjenicu da pet godina nije došlo do rotacije hrvatskih ambasadora, što je nazvao "štetnim za strukturu i hijerarhiju diplomatije".

"Žao mi je zbog toga, ja sam pokušao doći do dogovora, ali nije bilo saradnje vlade. Rotacija ambasadora, koja je nužna, moguća je samo ako postoji saradnja, ako se odluke donose zajednički, u saradnji predsednika i vlade. Ta saradnja je temelj hrvatskog Ustava", rekao je Milanović.

Dotakao se i položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, za koju je rekao da se u njoj "ništa nije promenilo".

"Hrvati ne samo da ne mogu birati svoje predstavnike, nego uopšte nije jasno kada će i hoće li ih uopšte moći birati. Hrvatska ne koristi instrumente koje ima kao država – a to su članstvo u EU i NATO – da bi postigla svoje ciljeve i zaštitila svoje interese. U BiH se neće promeniti ništa dok vlada i predsednik Republike ne budu delovali zajednički, ako se složimo da je to naš cilj", poručio je Milanović.

image