Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Šta Francuska ima da ponudi Srbiji osim francusko-nemačkog plana?

To što je Emanuel Makron naveo u autorskom tekstu za srpske medije pred dolazak u Beograd nije kompromis, kako ga on naziva kad govori o KiM, nego pozivanje Srbije da prihvati jednostrane odluke, ocenjuje za RT Balkan Živadin Jovanović i dodaje da je to samo još jedno izdanje strategije pokoravanja
RT Balkan istražuje: Šta Francuska ima da ponudi Srbiji osim francusko-nemačkog plana?© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Pomalo preteće zvuče "prijateljske" reči francuskog predsednika Emanuela Makrona objavljene u njegovom autorskom tekstu na dan dolaska u posetu Srbiji da će samo u okrilju Evropske unije Srbija moći da ostane Srbija.

Da li to znači da ako ne bude u EU, Srbija neće biti Srbija, odnosno da će biti rasparčana jer ko nije s nama, taj je protiv nas?

"Ideja da Srbija može da traži svoj put u večitoj igri balansiranja između sila je iluzija", piše Makron u istom prijateljskom tekstu u kojem govori i o "neophodnom održavanju ujedinjenog fronta protiv Rusije".

Uveravajući nas da Srbija ne treba da se plaši za svoj identitet i suverenitet ulaskom u EU i da samo evropski blok može da joj pruži nezavisnost i suverenitet kakvima teži, Makron obećava da će se lično angažovati na sprovođenju Ohridskih sporazuma. 

Dakle, s jedne strane Beogradu se daje časna reč da se ne plaši za svoj suverenitet, dok se s druge strane francuski predsednik obavezuje da će sprovesti sporazum koji znači priznanje Srbije da je deo njene teritorije, Kosovo i Metohija, nezavisna država. 

Šta, ustvari, Francuska nudi Srbiji kroz reči i dela svog predsednika?

To o čemu Makron govori u autorskom tekstu za srpske medije pred dolazak u našu zemlju nije kompromis, kako ga on naziva kad govori o KiM, nego pozivanje Srbije da prihvati jednostrane odluke, ocenjuje za RT Balkan nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović. On je ukazao i na to kakva se evropska perspektiva Srbiji nudi.

"Srbija se uverava da će uživati demokratska prava, da će imati pod okriljem EU sve što joj treba, a u osnovnom pitanju, pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nema razumevanja", dodaje bivši šef diplomatije SRJ.

On napominje da je zatečen time da je Makron otišao predaleko u savetovanju Srbiji i srpskom narodu kakvu politiku treba da vode.

"Nije ni za naše prijatelje, a ni za naše strateške partnere, da Srbiji drže lekcije o tome kakvu politiku da vodi, ako nas stvarno poštuju kako kažu, trebalo bi da budu malo obazriviji. Reći da Srbija ne treba da vodi balansiranu politiku, nego da se odluči za Zapad, pa to je ono što slušamo i od Amerikanaca. To je samo još jedno izdanje strategije pokoravanja, hegemonizma", naglašava naš sagovornik.

Jovanović kaže da je takav stav kontradiktoran: s jedne strane francuski predsednik se poziva na slavne prijateljske tradicije i savezništvo iz Prvog svetskog rata naše dve zemlje, a s druge strane govori Srbiji da treba da se prikloni Zapadu što svakako nije znak poštovanja dostojanstva zemlje domaćina, kako navodi.

"Ako uvažava Srbiju mora imati poverenja da će ona sama, bez lekcija iz Pariza znati da nađe šta je prava mera za zaštitu njenih nacionalnih interesa. A ne da dobijamo neke recepte koji su skrojeni pod snažnim pritiskom Amerike", ističe Jovanović.

Govoreći o ponudi koja se tiče zalaganja oko rešavanja pitanja KiM i ispunjavanja Ohridskog sporazuma, naš sagovornik ističe da je stavljanjem ovog sporazuma u pregovaračko poglavlje 35 Srbije i EU, to postalo svojina cele EU, ni Šolc ni Makron više nemaju kontrolu nad tim, svaka članica može da pokreće pitanje oko ispunjavanja Ohridskog sporazuma.

"A sam sporazum je suprotan našem Ustavu, Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti i osnovnim principima međunarodnih odnosa. Srbiju uvek podsećaju na obaveznost međunarodnih normi i međunarodnih pravnih dokumenata, a nikad ne pokazuju ni približnu spremnost da sami poštuju ono što su i sami pokrenuli i sami izglasali, a to je Rezolucija 1244 SB", dodaje Jovanović.

Kako naglašava, jedini praktičan rezultat mogla bi dati ekonomska saradnja u kojoj Francuska možda želi da uspostavi ravnotežu sa uključenošću Nemačke na srpsko tržište.

"Lepo je to što idemo u razvoj ekonomske saradnje, to je dobro, Francuska ima novih tehnologija, a Srbija teži modernizaciji. Međutim, to nije nešto što Francuska čini bez svog interesa, što čini kao prijatelj. To je trgovinski, komercijalni odnos", naglašava Živadin Jovanović.

On, međutim, napominje da je iznenađen koliko je Makron kao "prijatelj Srbije" otišao predaleko u podučavanju Srbije.

"U suštini, hteli bi da Srbiju stave pod punu kontrolu, da izvan percepcija EU, zajedničke spoljne politike i NATO-a ništa ne može da postoji. To niti je realno, niti ima perspektivu jer Srbija nije napamet trasirala svoju politiku uravnoteženih odnosa i saradnje sa svim važnim činiocima međunarodnih odnosa. To je proizašlo iz njenog geopolitičkog položaja, iz njenih istorijskih iskustava. Ne može Srbija da se odrekne čak ni iskustava iz faze nesvrstavanja, a da ne govorimo da nikada u svojoj istoriji nije bila svrstana ni uz jedan vojni pakt ili grupaciju", naglašava Živadin Jovanović.

image